Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
belangrijkste kenmerken brommobiel of scootmobiel op een rij

 

Zowel een brommobiel als een scootmobiel is zeer compact. Bovendien kunnen beiden een uitkomst bieden bij een beperkte mobiliteit. Maar, wat zijn nu de belangrijkste kenmerken van een brom- en scootmobiel?

De belangrijkste kenmerken van een brommobiel

De brommobiel is volgens de wet een bromfiets op meer dan 2 wielen. Het voertuig valt echter niet onder de gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen zoals een scootmobiel. En dat is ook niet het geval wanneer een brommobiel is aangepast voor het gebruik door een gehandicapte.

Vervolgens oogt een brommobiel als een kleine en compacte stadsauto en biedt zitruimte aan 2 personen plus wat bagage. Daardoor is het vervoermiddel zeer geschikt voor het doen van kleine boodschappen of even familie of kennissen in de buurt bezoeken. Bekende brommobielmerken zijn onder andere: Aixam, Ligier, Microcar en JDM.

Vervolgens mag een brommobiel niet harder rijden dan 45 km/uur. Om zo’n mini-voertuig te besturen moet u minimaal 16 jaar zijn en beschikken over een zogenaamd rijbewijs AM (voor brom- en snorfiets plus brommobiel) of rijbewijs AM4 (alleen voor een brommobiel). Om deze rijbewijzen te behalen moet u een theorie- en praktijkexamen afleggen. Maar, bezit u een rijbewijs A of B? Dan mag u sowieso een brommobiel besturen.

Met een brommobiel mag u zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden. Echter, het fietspad en de auto(snel)weg zijn verboden voor brommobielen. De rijbaan is de plek waar een brommobiel mag rijden en het volgt te allen tijde de verkeersregels die gelden voor auto’s.

Verder beschikt een brommobiel niet over een kentekenplaat, maar draagt een bromfietsplaatje. Wel bent u als brommobielbestuurder verplicht zich te verzekeren. Daarentegen betaalt u geen motorrijtuigenbelasting.

En… gaat u rijden in een open brommobiel? En is er geen veiligheidsgordel aanwezig? Dan is het dragen van een valhelm verplicht tijdens het rijden.

De voornaamste kenmerken van een scootmobiel

Zoals hierboven al aangegeven, behoort een scootmobiel tot het gemotoriseerd gehandicapten vervoer. Dit voertuig is verkrijgbaar met 3, 4 of 5 wielen. Voor wat betreft de afmetingen gelden de volgende maximale maten voor een scootmobiel, namelijk: 3,50 meter lang; 1,10 meter breed en 2,00 meter hoog.

Om een scootmobiel te besturen heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig. Daarnaast geldt een minimum leeftijd van 16 jaar als het voertuig harder kan rijden dan 10 km/uur. Gaat de scootmobiel langzamer, dan is er geen minimum leeftijdsgrens.

Vervolgens heeft u voor een scootmobiel geen kenteken nodig. Wel bent u verplicht zich WA te verzekeren. Van de verzekering ontvangt u dan een verzekeringsplaatje dat u aan de achterzijde van de scootmobiel moet bevestigen. Trouwens ook scootmobielrijders betalen geen motorrijtuigenbelasting.

Wat betreft de verkeersregels mag u met een scootmobiel zowel op het voetpad, het fiets-/bromfietspad als de rijbaan rijden; zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Tijdens het rijden volgt u als scootmobilist de verkeersregels van de weg waarop u rijdt. Dus op het voetpad gedraagt u zich als een voetganger enzovoort.

Brommobiel of scootmobiel?

Bent u minder mobiel aan het worden en zoekt u naar een passend vervoermiddel? Twijfelt u daarbij mogelijk tussen een brommobiel of scootmobiel? Zet dan uw eisen, behoeften en wensen eens op en rij aan de hand van de bovengenoemde kenmerken. En? Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag bij het kiezen van een vervoermiddel dat bij u past. Bel gratis 0800 – 2020 of maak een afspraak voor een vrijblijvende proefrit.  Dit is een demonstratie op een Quingo scootmobiel in uw eigen woonomgeving.

Heeft u ook een vraag aan Quingo over scootmobiel rijden, het onderhoud ervan, verkeersregels enzovoort? Ook dergelijke algemene vragen kunt u aan ons stellen. Dat kan via onze Facebookpagina en direct online.

 

Fotocredits/bron brommobiel: http://www.aixam.nl/nl/brommobiel-city/city-black-edition

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?