Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Een brommobiel of toch liever een scootmobiel?

Moet u een keuze maken tussen een brommobiel en een scootmobiel? Bent u benieuwd naar de voor- en nadelen van beide vervoersmiddelen en de verschillen? Lees dit artikel liever eerst alvorens u investeert in een nieuwe scootmobiel of brommobiel. Wij helpen u graag bij het kiezen van het juiste vervoersmiddel dat voldoet aan uw wensen, eisen en behoeften.

Wat is een brommobiel?

De brommobiel is volgens de wetgeving een bromfiets met aangesloten carrosserie waarin niet meer dan 2 personen mogen zitten. De brommobiel staat bekend als de 45 km auto, omdat dit voertuig niet sneller dan 45 km per uur kan rijden. Om een brommobiel te mogen rijden heeft u een bromfiets certificaat nodig.

Met een brommobiel bent u verplicht te parkeren in parkeervakjes en mag u op 50- en 80km wegen rijden. Dus met een brommobiel mag u niet op de autowegen en snelwegen rijden.

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een scooter die op drie, vier of vijf wielen rijdt. In tegenstelling tot de brommobiel is de scootmobiel een gehandicaptenvoertuig en een officieel hulpmiddel. Een scootmobiel heeft een maximumsnelheid van ongeveer 17 km per uur en mag zonder rijbewijs worden gereden.

Brommobiel of toch een scootmobiel? Waar gaat u voor?

Zetten we de brommobiel en de scootmobiel tegenover elkaar, dan merken we heel snel dat ze aan verschillende behoeften voldoen. Bij het maken van een keuze tussen een brommobiel en een scootmobiel dient u rekening te houden met het volgende:

  • De maximumsnelheid
  • Welke afstanden moet u afleggen
  • Heeft u een rijbewijs nodig of niet
  • Waar is dit vervoersmiddel toegestaan

De belangrijkste kenmerken van de scootmobiel en brommobiel schematisch weergegeven:

Kenmerk Brommobiel Scootmobiel
Toegestaan op auto en snelweg Ja Nee
Toegestaan op 50 tot 80 km weg Brommobiel Scootmobiel
Rijbewijs Ja Nee
Toegestaan op fietspad en trottoir Nee Ja
Officieel hulpmiddel Nee Ja
Diesel of elektromotor Diesel Elektromotor

Een scootmobiel voor flexibiliteit en comfort

Objectief gezien hebben de brommobiel en de scootmobiel voor- en nadelen. Om in een brommobiel te mogen rijden moet men in het bezit zijn van een bromfiets certificaat. Een scootmobiel is een officieel hulpmiddel, dat speciaal is ontworpen voor personen met en beperkte mobiliteit die comfortabel willen reizen. Met een scootmobiel vermijdt u eenvoudig de file en openbaar vervoer. Zijn deze aspecten bepalend voor u? Kies dan beslist voor een scootmobiel.

Een brommobiel, daarentegen, is geen officieel hulpmiddel. De brommobiel verschilt heel weinig van een kleine personenauto. Binnen de bebouwde kom heeft een brommobiel dezelfde beperkingen als een personenauto. Denk hierbij aan parkeerproblemen en eenrichtingsverkeer. Een scootmobiel is dus veel geschikter binnen de bebouwde kom.

Door de beperkte maximumsnelheid is een brommobiel veel te traag om deel te nemen aan het verkeer buiten de bebouwde kom. Ook komt het vaak voor, dat die wegen ontoegankelijk zijn voor een brommobiel.

Ervaar zelf het comfort en flexibiliteit

Probeer de scootmobielen van Quingo ook zelf uit. Maak kennis met de scootmobielen van Quingo door een gratis proefrit aan te vragen. Onze adviseur komt graag bij u langs en helpt u bij het maken van de juiste keuze.

Bel voor een gratis brochure of een vrijblijvende proefrit op 0800 – 2020 of vul het online contactformulier in op quingo.nl