Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Geschiedenis scootmobiel

De korte geschiedenis van de scootmobiel.

Scootmobielen. Inmiddels zijn we er aan gewend in het straatbeeld. Maar, weet u dat deze voertuigen pas in de jaren tachtig

vorige eeuw in Nederland opduiken? Groot, oncomfortabel, traag en allerminst gebruiksvriendelijk. Heel anders dan de moderne versies die nu op straat rijden. Een kijkje in de korte historie van de scootmobiel.

1954: Elektrische rolstoel of voorloper scootmobiel?

De allereerste scootmobiel werd in 1954 geïntroduceerd door het Amerikaanse bedrijf Sears, Roebuck & Co. Het voertuig werd als elektrische rolstoel in de markt gezet en flopte. Misschien niet vreemd, want het vervoermiddel lijkt meer een groot uitgevallen scootmobiel met 3 wielen dan een elektrische rolstoel. Overtuig u zelf maar. In het ‘Populair Mechanics Magazine’, november 1954, staat een fraaie afbeelding van de voorloper van de huidige scootmobiel.

1968: Uitvinding eerste heuse scootmobiel

Vervolgens duurde het nog bijna 14 jaar voordat er een commercieel succesvolle scootmobiel op de markt verscheen. In 1968 zag deze het levenslicht. Een 3-wielige elektrische scootmobiel met voorwielaandrijving voor gebruik in huis. De uitvinder ervan was de Amerikaanse loodgieter en verwarmingsmonteur Allan R. Thieme uit Bridgeport, Michigan. Zijn motivatie was persoonlijk. Hij wilde een familielid, die minder mobiel werd door multiple sclerose, graag helpen. Deze eerste scootmobiel kreeg de naam ‘Amigo’, vriend. In diezelfde tijd richtte Thieme de gelijknamige onderneming Amigo Mobility International Inc. op. Het bedrijf produceert sindsdien elektrisch aangedreven voertuigen als scootmobielen, rolstoelen en bijpassende accessoires.

Na 1980: Snelle innovatie scootmobiel

Zo rond 1980 verschijnen de eerste scootmobielen in Nederland. Groot, langzaam, met weinig comfort en in een standaard uitvoering. Maar, de decennia daarna evolueert de scootmobiel snel naar een zeer modern voertuig. Dit mede dankzij allerlei mooie technologische innovaties. Tegenwoordig kunt u kiezen uit diverse modellen met 3, 4 en sinds 2008 ook met 5 wielen. Want, toen startte het Vijfde Wiel met de verkoop van de Quingo 5-wiel scootmobiel. Bovendien biedt de nieuwe generatie scootmobielen tal van functionaliteiten, volop comfort, ziet er stijlvol uit en is betrouwbaar in het gebruik. Niets herinnert meer aan het ietwat logge en stoffige imago van weleer en dat blijkt ook uit de groeiende belangstelling voor het voertuig.

Stijging gebruik scootmobiel

De afgelopen jaren groeit het aantal scootmobielen in het straatbeeld. Getuige ook de cijfers. Zo stonden in 2006 in Nederland zo’n 150.000 scootmobielen geregistreerd. 7 jaar later waren dat er al 250.000. Naar verwachting stijgt dit aantal de komende jaren verder. Volgens voorzichtige schattingen telt Nederland in 2030 zo’n 600.000 scootmobielen. Een van de reden is de sterke vergrijzing. De nieuwe generatie scootmobielen sluit immers prima aan op de wens van de senioren om mobiel te blijven.

Wilt u kennismaken met de 5-wiel Quingo. Vraag vrijblijvend per mail informatie aan óf maak een afspraak voor een gratis proefrit.