Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
overzicht geschiedenis van de scootmobiel

Scootmobielen. Inmiddels zijn we er aan gewend in het straatbeeld. Maar, weet u dat deze voertuigen pas in de jaren tachtig vorige eeuw in Nederland opduiken? Groot, oncomfortabel, traag en allerminst gebruiksvriendelijk. Heel anders dan de moderne versies die nu op straat rijden. Een kijkje in de korte geschiedenis van de scootmobiel.

1954: Elektrische rolstoel of voorloper scootmobiel?

De geschiedenis van de scootmobiel start in 1954. Toen werd de allereerste scootmobiel geïntroduceerd door het Amerikaanse bedrijf Sears, Roebuck & Co. Het voertuig werd als elektrische rolstoel in de markt gezet en flopte. Misschien niet vreemd, want het vervoermiddel lijkt meer een groot uitgevallen scootmobiel met 3 wielen dan een elektrische rolstoel. Overtuig u zelf maar. In het ‘Popular Mechanics Magazine’, november 1954, staat een fraaie afbeelding van de voorloper van de huidige scootmobiel.

1968: Uitvinding eerste heuse scootmobiel

Vervolgens duurde het nog bijna 14 jaar voordat er een commercieel succesvolle scootmobiel op de markt verscheen. In 1968 zag deze het levenslicht. Een 3-wielige elektrische scootmobiel met voorwielaandrijving voor gebruik in huis. De uitvinder ervan was de Amerikaanse loodgieter en verwarmingsmonteur Allan R. Thieme uit Bridgeport, Michigan. Zijn motivatie was persoonlijk. Hij wilde een familielid, die minder mobiel werd door multiple sclerose, graag helpen. Deze eerste scootmobiel kreeg de naam ‘Amigo’, vriend. In diezelfde tijd richtte Thieme de gelijknamige onderneming Amigo Mobility International Inc. op. Het bedrijf produceert sindsdien elektrisch aangedreven voertuigen als scootmobielen, rolstoelen en bijpassende accessoires.

Na 1980: Snelle innovatie scootmobiel

Zo rond 1980 verschijnen de eerste scootmobielen in Nederland. Groot, langzaam, met weinig comfort en in een standaard uitvoering. Maar, de decennia daarna evolueert de scootmobiel snel naar een zeer modern voertuig. Dit mede dankzij allerlei mooie technologische innovaties. Tegenwoordig kunt u kiezen uit diverse modellen met 3, 4 en sinds 2008 ook met 5 wielen. Want, toen startte het Vijfde Wiel met de verkoop van de Quingo 5-wiel scootmobiel in Nederland. Bovendien biedt de nieuwe generatie scootmobielen tal van functionaliteiten, volop comfort, ziet er stijlvol uit en is betrouwbaar in het gebruik. Niets herinnert meer aan het ietwat logge en stoffige imago van weleer en dat blijkt ook uit de groeiende belangstelling voor het voertuig.

Stijging aantal scootmobielen

De afgelopen jaren is het aantal scootmobielen flink toegenomen. Getuige ook de cijfers. Zo stonden in 2006 in Nederland zo’n 150.000 scootmobielen geregistreerd. 7 jaar later waren dat er al 250.000. Inmiddels telt Nederland al zo’n 400.000 scootmobielen en naar verwachting stijgt dat aantal de komende jaren verder. Volgens voorzichtige schattingen zijn er in 2030 in Nederland zo’n 600.000 scootmobielen.

Vergrijzing Nederland

De toename van de hoeveelheid scootmobielen komt onder andere door de sterke vergrijzing en de wens langer mobiel en zelfstandig te blijven. Volgens CBS-cijfers nam de bevolking van 65 jaar of ouder toe van 14% in 2000 naar 19% in 2019. In 2019 telde Nederland 3,3 miljoen inwoners van 65 jaar of ouder. Daarnaast waren 800 duizend van hen zelfs 80 jaar of ouder.

Vergoeding scootmobiel via Wmo

Tegelijkertijd stuurt ook de overheid er steeds meer op aan dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Zodoende is het tegenwoordig mogelijk de aanschaf van een scootmobiel vergoedt te krijgen van uw gemeente en dat kan eveneens bijdragen aan het gebruik van scootmobielen in Nederland. De vergoeding van een scootmobiel is geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om ervoor in aanmerking te komen, gelden uiteraard bepaalde voorwaarden.  Quingo informeert en/of helpt u graag bij het aanschaffen van een Quingo scootmobiel via uw gemeente.

Tot slot

Kortom, de geschiedenis van de scootmobiel laat zien dat het elektrische voertuig inmiddels niet meer valt weg te denken uit het verkeer. De huidige generatie scootmobielen verrijkt immers het leven van velen die mobiliteitsbeperkingen ervaren. Dat geldt niet alleen voor ouderen. Ook voor jongere mensen die (tijdelijk) minder mobiel zijn, is een scootmobiel een fijn en handig hulpmiddel die de mobiliteit en zelfredzaamheid bevordert. Het stelt immers een ieder in staat zelfstandig te blijven en mee te doen in de maatschappij.

Wilt u kennismaken met de 5-wiel Quingo. Vraag vrijblijvend onze Quingo-brochure aan óf maak een afspraak voor een gratis proefrit aan huis via 0800 – 2020.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?