Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
hoe veilig linksaf slaan met scootmobiel

Linksaf slaan met uw scootmobiel is een lastige verkeersmanoeuvre. Want, u moet veel dingen tegelijk doen. Hoe u veilig naar links afslaat als scootmobilist.

Linksaf slaan met uw scootmobiel best lastig

Wanneer u naar links wilt afslaan met uw scootmobiel moet u veel dingen tegelijkertijd doen. Dat kan best even lastig zijn. Zo moet u onder andere letten op verkeerstekens, borden, obstakels en de verschillende vervoerstromen als auto’s, fietsers en bromfietsers. Maar, ook: de snelheid inschatten, over uw schouder en in de spiegel(s) kijken, letten op achteropkomend en tegemoetkomend verkeer enzovoort. Wij helpen u graag veilig op weg.

Verkeersregels algemeen

Rijdt u met uw scootmobiel op het fietspad of de rijbaan? Dan bent u volgens de verkeersregels een bestuurder. Op een rijbaan met tweerichtingsverkeer moet een bestuurder die naar links wil afslaan, zich zo veel mogelijk naar links begeven, zonder de tegenliggers te hinderen. Op een rijbaan met éénrichtingsverkeer moet een bestuurder die naar links wil afslaan, zo dicht mogelijk bij de linkerrand van de rijbaan blijven. Verder gaat rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg altijd voor.

Hoe stap voor stap linksaf slaan met uw scootmobiel

Stap 1:

Voordat u linksaf slaat, is het belangrijk dat u het verkeer rondom u goed inschat. Laat andere weggebruikers merken wat u wilt gaan doen. Via oogcontact of een armgebaar. Kortom: let erop dat u het overige verkeer niet hindert of in gevaar brengt bij het afslaan. En… rechtdoor op de zelfde weg gaat voor!

Stap 2:

Geef vervolgens richting aan met uw knipperlicht en sorteer voor. Uw richtingaanwijzer gebruiken is veiliger dan wanneer u uw hand uitsteekt. Indien mogelijk sorteert u zo veel mogelijk links voor als u linksaf wilt slaan. Blijf richting aangeven tijdens het voorsorteren.

Stap 3:

Komt er tegemoetkomend verkeer aan? En bent u al aan het voorsorteren? Stel uw scootmobiel niet op de streep (middenas) tussen de weghelften op, want dan bestaat het risico dat u aan twee kanten door verkeer wordt gepasseerd. Blijf het liefst voor het midden op uw eigen weghelft stilstaan. U voorkomt zo eveneens dat u op de weghelft van het tegemoetkomend verkeer terecht komt.

Stap 4:

Laat u niet opjagen door gehaaste automobilisten. Dat kan best lastig zijn, maar het is voor uw eigen veiligheid.

Stap 5:

Bepaal vervolgens het moment om linksaf te slaan met uw scootmobiel. Blijf tijdens het afslaan alert op het overige verkeer. Neem de bocht niet te krap en rijd zo veel mogelijk in een gelijkmatig tempo.

Verkeerskennis checken of opfrissen?

Bezit u pas sinds kort een scootmobiel? Dan kunt u vaak in uw gemeente een scootmobieltraining volgen waar ook de verkeersregels aan bod komen en moeilijke situaties geoefend kunnen worden. Verder heeft Veilig Verkeer Nederland  een online Opfriscursus scootmobiel.  U ontdekt met deze online verkeerstest in een paar minuten of uw kennis van de verkeersregels voor wie scootmobiel rijdt up-to-date is.

Vindt u linksaf slaan met uw scootmobiel lastig of niet? Geef uw reactie op onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?