Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
parkeren scootmobiel

Twijfelt u zo nu en dan ook waar u uw scootmobiel wel óf niet mag parkeren? In deze klantvraag zetten wij de regels inzake parkeren scootmobiel voor u op een rij.

Waarom aparte regels parkeren scootmobiel?

Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig en wordt gebruikt door wie minder mobiel is. Wettelijk gezien gaat het hier om een aparte categorie voertuigen, aldus artikel 1 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Volgens dit reglement zijn gehandicaptenvoertuigen voertuigen ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, al dan niet uitgerust met een motor, waarbij het voertuig niet breder mag zijn dan 1,10 meter. Verder geldt: de door de constructie bepaalde maximumsnelheid bedraagt 45 km per uur en het voertuig is geen bromfiets. De maximale afmetingen bedragen 1.10 meter breed, 2.00 meter hoog en 3.50 meter lang.

Vervolgens kennen de gehandicaptenvoertuigen eigen regels en bepalingen. Zo ook op het gebied van parkeren scootmobiel. Immers, vanwege uw verminderde mobiliteit is het handig en fijn als u uw elektrische scootmobiel zo dicht mogelijk bij de plek van uw bestemming kunt parkeren om te voorkomen dat u alsnog een flink stuk zou moeten lopen.

Parkeren scootmobiel: wat mag niet?

Volgens artikel 24 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) mag een bestuurder van een voertuig op diverse plekken niet parkeren. Ergo: een scootmobiel is volgens de wet een gehandicaptenvoertuig. Deze valt evenals fietsers, bromfietsen, motorvoertuigen, trams en wagens onder de noemer voertuigen en daarop heeft deze regel dus betrekking. Bijgaand een zeer beknopt overzicht met waar parkeren met van uw scootmobiel zoal verboden is:

1. binnen een afstand van 5 meter van een kruising;
2. voor een inrit of uitrit;
3. op een parkeergelegenheid o.a.:

  • voor zover uw voertuig niet overeenkomt met de op het verkeersbord of onderbord aangegeven voertuigen;
  • met een andere bedoeling dan op het verkeersbord of onderbord aangegeven staat;
  • op dagen of uren waarop het volgens het onderbord verboden is.

4. ook mag u uw voertuig niet parkeren op een laad- en losstrook;
5. voorts is dubbel parkeren eveneens met uw scootmobiel niet toegestaan.

Voor zover globaal waar u dus niet met uw elektrische scootmobiel mag parkeren. Maar, waar mag u uw gehandicaptenvoertuig dan wel neerzetten als u op pad gaat?

Parkeren scootmobiel: waar mag dat wel?

Rijst vervolgens de vraag waar u wel met uw scootmobiel mag parkeren zonder de wet te overtreden. Hieronder een overzicht met plaatsen waar u wel uw elektrische voertuig mag zetten.

Op de stoep

Het parkeren van uw scootmobiel mag gewoon op de stoep. Net als een fiets dus. Bijvoorbeeld voor uw eigen woning. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat anderen er zonder problemen langs kunnen. Denk daarbij aan: rollators, rolstoelen plus wandel- en kinderwagens.

Woonerf

Als scootmobielrijder bent u op een zogenaamd woonerf niet verplicht om uw voertuig in de speciale parkeervakken neer te zetten. Voorwaarde voor het parkeren scootmobiel is vaak wel dat u er niet langer dan 3 uur parkeert.

Bord parkeerverbod

Eveneens mag u als bestuurder van een scootmobiel parkeren op plekken waar het verkeersbord ‘parkeerverbod’ staat. De maximale parkeertijd is 3 uur.

Gele onderbroken streep

Ook is het toegestaan om met uw scootmobiel bij een gele onderbroken streep te parkeren. U mag daar voor maximaal 3 uur parkeren met uw scootmobiel. Bij een doorgetrokken gele streep is het overigens verboden uw gehandicaptenvoertuig neer te zetten.

Meer informatie  over de voorgaande zaken kunt u nalezen in artikel 85 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Scootmobiel op een gehandicaptenparkeerplaats

Een gehandicaptenparkeerplek herkent u aan het blauwe bord met witte P en rolstoelsymbool. Dergelijke parkeerplekken zijn bedoeld voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen, waarin een geldige gehandicaptenparkeerkaart duidelijk is aangebracht. Bestuurt u een scootmobiel? Dan heeft u echter geen speciale gehandicaptenparkeerkaart nodig. Immers, een scootmobiel is duidelijk te herkennen als gehandicaptenvervoermiddel. Let u er wel even op of er extra onderborden zijn geplaatst met aanvullende regels. Bijvoorbeeld een naam of nummerbord, want dan mag u er niet parkeren. Onder meer in artikel 26 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) kunt u de informatie terugvinden.

Overige informatie parkeren scootmobiel

Voor het parkeren met een scootmobiel is geen gehandicaptenparkeerkaart (GPK) nodig. Indien u mobiliteitsproblemen heeft en/of gehandicapt bent en bestuurt u een motorvoertuig met meer dan twee wielen of bent u passagier met een mobiliteitsaandoening? Dan kunt u onder voorwaarden zo’n speciale parkeerkaart aanvragen.  De exacte regels zijn na te lezen op regeling gehandicaptenparkeerkaart.

Bezit u een gehandicaptenkaart voor bestuurder en/of passagier? Dan gelden er per gemeente verschillende voorwaarden inzake parkeren. Zo mag u in de ene gemeente onbeperkt gratis parkeren op parkeerplaatsen met parkeermeter terwijl in een andere gemeente een bepaald tijdslimiet geldt. Wilt u er gebruik van maken? Neem voor de regels en voorwaarden dan contact op met de desbetreffende gemeente of de dienst parkeerbeheer. Overigens kunt u ook op de website www.gehandicaptenparkeerkaart.nl kijken welke voorwaarden de diverse Nederlandse gemeenten hanteren.

Vragen over parkeren en/of scootmobiel rijden?

Heeft u nog vragen over waar parkeren met uw scootmobiel of andere verkeerszaken? Stel uw vraag hier direct online of via onze Facebookpagina. Of houd onze Quingo-nieuwsblog in de gaten. Wij publiceren er regelmatig blogs over de verkeersregels voor scootmobielen.

Wenst u meer informatie over onze 5-wiel Quingo scootmobielen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice, tel: 0800 2020 en vraag onze gratis brochure met uitgebreide informatie aan.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?