Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
vermindert mobiel door osteoporose en bevordert scootmobiel mobiliteit

Bij osteoporose worden uw botten poreus. Hierdoor kan een bot makkelijk breken. Veel mensen boven de 55 jaar hebben er last van. De kenmerken, gevolgen voor uw mobiliteit en antwoord op de vraag: biedt een scootmobiel uitkomst bij osteoporose?

Osteoporose, wat is het?

Voor we ingaan op de afname van mobiliteit door osteoporose en scootmobiel rijden eerst wat meer over deze chronische aandoening. Osteoporose wordt in de volksmond ook wel botontkalking genoemd. Wat er gebeurt is dat uw botten geleidelijk aan steeds brozer worden. Eigenlijk ziet het bot er dan uit als de Bros chocoladerepen met die kleine gaatjes erin. Hierdoor worden uw botten kwetsbaarder, neemt het risico op botbreuken toe en dat kan uw mobiliteit op den duur sterk verminderen.

Dat u last heeft van osteoporose merkt u vaak niet. Het poreus worden van de botten gaat heel geleidelijk. Een val of het tillen van een klein gewicht kan bij ernstige osteoporose al leiden tot één of meerdere botbreuken. Deze breuken komen vaak voor in de wervels, de pols of de heup. Ook veranderingen in de lichaamshouding kunnen wijzen op osteoporose. Oudere mensen kunnen hierdoor krommer gaan lopen en kleiner ogen.

Hoe ontstaat botontkalking?

Botten zijn levend weefsel die continu worden afgebroken en aangemaakt. Wordt er meer botweefsel afgebroken dan aangemaakt? Dan verzwakken de botten en worden ze bros. Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor osteoporose, het is vaak een combinatie van meerdere factoren die ervoor zorgt dat uw botten brozer worden. Enkele risicofactoren zijn: erfelijkheid, vroege overgang, één of meerdere botbreuken na uw 50ste jaar,  langdurig gebruik van corticosteroïden (zoals prednison),  te laag lichaamsgewicht, geen of heel weinig lichaamsbeweging, ziekten als reumatoïde artritis en stofwisselingsziekten en ongezonde eet- en leefstijl.

Osteoporose in cijfers

In Nederland krijgt 1 op de 3 vrouwen boven de 50 jaar te maken met osteoporose en bij mannen ontwikkelt 1 op de 8 botontkalking. Volgens schattingen hebben ruim 800.000 Nederlanders osteoporose.

Volgens statistieken breken jaarlijks 16.000 mensen een heup, 12.000 mensen breken een pols en de ziekenhuizen registreren 16.000 wervelfracturen. Dit schijnt maar een topje van de ijsberg te zijn, want nog geen 30% van de mensen die een wervelfractuur doormaakt, gaat daarmee naar een arts.

Na een heupfractuur bestaat de kans op vroegtijdig overlijden. Van de vrouwen met een gebroken heup komt 25% blijvend in een rolstoel terecht en 20% overlijdt binnen een jaar aan de complicaties van de breuk.

Mede door vergrijzing en bevolkingsgroei is de verwachting dat het aantal mensen met osteoporose tot 2025 zal stijgen met 41%.

Osteoporose: minder mobiel en zelfstandig

De gevolgen van osteoporose kunnen zeer ernstig zijn. Denk aan achteruitgang van het dagelijks functioneren en verminderde kwaliteit van leven. Onder andere doordat botbreuken op latere leeftijd minder snel genezen, aanhoudende pijnklachten geven en de mobiliteit kunnen belemmeren. Gevolg? Vermindering van functies van het houding- en bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld afname spierkracht en verminderde coördinatie. Hierdoor wordt het risico op vallen en (nieuwe) fracturen groter. Ook neemt daardoor de bewegingsvrijheid verder af en kan zelf de zelfstandigheid in het geding komen. Verder kan de angst voor nieuwe fracturen en verdere afname immobiliteit bijdragen aan het ontstaan van psychosociale problemen, zoals eenzaamheid.

Een tijdige diagnose via röntgenfoto’s en/of botdichtheidsmeting plus behandeling is van belang om deze gevolgen voor te zijn.

De behandeling van osteoporose bestaat onder meer uit het voorschrijven van medicatie, beweging, gezonde voeding en aandacht voor een veilige woonomgeving zodat stoten en vallen voorkomen kan worden.

Osteoporose en scootmobiel rijden

Wanneer er sprake is van pijn en mobiliteitsproblemen van gewrichten dan kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om te lopen, knielen, hurken, tillen, bukken en dergelijke. Diverse hulpmiddelen kunnen dan een fijne steun in de rug zijn. Van een traplift, wandelstok en rollator tot scootmobiel. Dat kan bijdragen aan uw bewegingsvrijheid en zo een sociaal isolement voorkomen.

Overweegt u gebruik te gaan maken van hulpmiddelen als een scootmobiel? Dan blijft het van belang dat u dagelijks lichaamsbeweging krijgt. Dat stimuleert namelijk de aanmaak van bot. Een kwartiertje per dag heeft al zin. Een revalidatiearts, fysiotherapeut of een oefentherapeut kan u adviseren over in beweging blijven én ook het juiste gebruik van hulpmiddelen in combinatie met osteoporose. Verder kan een ergotherapeut u begeleiden bij het veiliger maken van uw woning bijvoorbeeld. Maar ook wanneer u een scootmobiel overweegt, kunt u gebruikmaken van ergotherapie.

Info en advies scootmobiel kopen

Wordt u mobiliteit beperkt door osteoporose of een andere aandoening? Aan de hand van de volgende vragenlijst kunt u checken of een scootmobiel geschikt is voor u. Uiteraard kunt u ook, zonder verplichtingen, gratis contact met ons opnemen voor informatie, advies of een afspraak. Dit kan via ons contactformulier of onze klantenservice: 0800 – 2020 (voor België: 0800 – 16 200). Wij  helpen u graag met een goed en gedegen advies passend bij uw persoonlijke situatie.

Dit blog is onderdeel van een serie artikelen over aandoeningen die de mobiliteit kunnen beperken en waar een scootmobiel een passende oplossing is. Eerder verschenen:

– Aandoeningen die leiden tot mobiliteitsbeperkingen en waar een scootmobiel uitkomst biedt

– Multiple sclerose: de symptomen en gevolgen voor uw mobiliteit

– COPD: wat is het en hoe het uw mobiliteit beïnvloedt

– Reuma: wat is het en de invloed op uw mobiliteit

Heeft u osteoporose en gebruikt u hulpmiddelen als een rollator en/of scootmobiel?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?