Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
tips scootmobiel rijden zomerse hitte
Zo houdt u het lekker koel tijdens een zomerse rit met uw scootmobiel.

Maakt u in de zomer graag een tocht met uw scootmobiel? Heerlijk natuurlijk. Maar, hoe voorkomt u als oudere oververhitting bij tropische temperaturen? Over de risico’s van hitte voor ouderen en uiteraard handige tips: hoe veilig scootmobiel rijden in zomerse hitte.

Scootmobiel rijden tijdens extreme warmte

Een ritje met uw scootmobiel maken op mooie zomerse dagen en bij zomerse hitte is fijn. Er even lekker tussenuit en genieten van het moois dat de natuur u biedt. Immers, als u zich aanpast aan de warme omstandigheden is een tocht met uw scootmobiel een prima manier om koel te blijven. Wel is het goed extra alert te blijven als oudere én te voorkomen dat de hitte u parten gaat spelen. Want, ouderen lopen extra risico’s.

Risico’s zomerse hitte voor ouderen

  • Bent u op leeftijd? Dan werkt het lichaam niet meer zo effectief. U heeft mogelijk minder dorst, de nieren werken minder goed en ook koelt uw lichaam minder makkelijk af. Zodoende kunt u door de hitte sneller uitdrogen.
  • Ook kunt u vanwege uw hoge leeftijd last hebben van hart- en longaandoeningen, nier- en suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen waardoor u minder goed tegen de hitte kunt;
  • Verder kan medicijngebruik soms tot uitdroging leiden of ervoor zorgen dat u minder goed oplet of u voldoende drinkt op een dag.

Deze genoemde risico’s kunnen bij hoge zomerse temperaturen vervolgens tot meer klachten leiden. Enkele voorbeelden zijn: vermoeidheid, duizeligheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. In ernstige situaties kan uitdroging zelfs zorgen voor kramp, misselijkheid, uitputting of bewusteloosheid.

Gelukkig kunt u zelf veel doen om te voorkomen dat u geen problemen ondervindt door de hitte. Zeker ook wanneer u een verkoelende scootmobielrit gaat maken. Een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden tijdens het scootmobiel rijden in zomerse hitte.

Tips scootmobiel rijden in zomerse hitte

Vermijd de felste zon

Rijd bij extreem warm weer liever niet tussen 12:00 en 15:00 uur buiten in de volle zon. Zoek dan liever de schaduw op. Neem de tijd voor uw lunch, ontspan of doe een dutje!

Kies een route door het bos

Dus gaat u scootmobiel rijden in zomers hitte? Kies dan sowieso voor een route door het bos. De bomen zorgen voor de nodige schaduw. Bovendien hindert de hitte die het asfalt afgeeft u ook een stuk minder.

Pauzeer regelmatig

Rijd bij voorkeur korte afstanden en neem dan even een pauze. Om uw vochtgehalte aan te vullen en even wat te eten. Kies het liefst voor energievolle en vochtrijke voeding als bananen, appels, sinaasappel, stukken komkommer, een handje met noten, rozijnen of een volkoren boterham. Zo blijft u energieker en meer geconcentreerd. Vermijd suikerrijke voedingsmiddelen en dranken. Die maken u slaperig én dorstig.

Draag altijd een hoed of pet

Bescherm u tijden het scootmobiel rijden in zomers hitte tegen de zon. Zet een zonnepet op of ga voor een fijne hoed om u te beschermen. Zorg er overigens wel voor dat het hoofddeksel van licht en luchtig materiaal is en goed ademt. Bijvoorbeeld een hoed of pet van linnen of katoen werkt goed. Gebruik ook een goede zonnebril om uw ogen te beschermen tegen het felle zonlicht. Dat maakt uw scootmobielrit een stuk aangenamer.

Draag geen synthetische kleding 

Kleed u niet in kledingstukken van (donker) synthetisch materiaal, want dat ademt niet. Ga liever voor licht gekleurd katoen of linnen dat is koeler, ademt en neemt beter zweet op. En ook belangrijk: draag kleding die comfortabel zit.

Drink genoeg

Zorg dat u op de dag voldoende vocht binnenkrijgt. U heeft het nodig om het extra zweten te compenseren. Dus drinkregelmatig een glas water, neem een kop thee, een glas vruchtensap, kopje bouillon en dergelijke. Ook belangrijk: doe dat bijtijds. Want, als u onvoldoende drinkt zorgt dat voor uitdroging, verminderde concentratie en dus ook een afname van uw rijvaardigheid.

Voorkom oververhitting

Oververhitting is gevaarlijk. Dus wanneer u dorst krijgt, hoofdpijn heeft en/of misselijk wordt, stop dan. Ook spierkrampen en vlekken zien zijn signalen dat u moet stoppen. Zoek de schaduw op en gun uw lichaam rust en drink voldoende!

Neem een bevroren flesje water mee

Gaat u scootmobiel rijden in zomerse hitte? Dan komt een flesje bevroren water goed van pas. U kunt het onderweg gebruiken om uw handen en polsen te verkoelen. De beste manier hiervoor is een fles water de avond voor vertrek te in te vriezen. Omwikkel deze ‘s ochtends voor vertrek met aluminiumfolie waardoor de fles goed koel blijft. Echt heerlijk verkoelend!

Drink liever geen alcohol

Maakt u een scootmobieltocht op een warme zomerse dag? Drink dan bij voorkeur helemaal geen alcohol. Dat onttrekt vocht aan uw lichaam én vermindert ook nog eens uw reactievermogen en dus uw rijvaardigheid.

Gebruik zonnebrandcrème

Smeer uw gezicht, nek, armen, handen enzovoort goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Zo gaat u een vervelende zonnebrand tegen. Zeker een windje en zon kunnen funest zijn tijdens een tochtje maken met uw scootmobiel.

Download een EHBO-app

Zet bijvoorbeeld de gratis EHBO-app van het Rode Kruis op uw smartphone. Met deze app heeft u alle EHBO-instructies altijd op zak. In een noodsituatie geeft de app ook gesproken instructies. Handig als u of iemand anders onverhoopt door de hitte wordt bevangen tijdens het scootmobiel rijden in zomerse hitte.

Laat weten dat u eropuit gaat

Trouwens wanneer u scootmobiel gaat rijden in zomerse hitte, is het altijd goed iemand te informeren dat u op pad gaat. Familie, buren, (klein)kinderen, vrienden. En… vergeet niet uw mobiele telefoon – opgeladen uiteraard – mee te nemen. Zet ook het nummer van de pechhulp in uw smartphone in geval van pech onderweg.

Luister naar uw lichaam

Is het extreem warm en maakt u een tochtje met uw scootmobiel? Luister naar uw lichaam en volg uw gezonde verstand. Wordt u moe? Stop dan even om te rusten en wat te drinken. Dat komt uw lichaam en gezondheid ten goede.

 Rijdt u scootmobiel op warme zomerse dagen? Uw reactie lezen wij graag. Heeft u nog aanvullende tips? Deel die dan via onze Facebookpagina.

 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?