Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
tips om goed te zien in het verkeer als u scootmobiel rijdt

Goed zien in het verkeer als u scootmobiel rijdt, is belangrijk. Het bevordert een veilige verkeersdeelname. Bijvoorbeeld om de wegbewijzering te lezen en bijtijds te reageren op verkeerssituaties. Tips hoe u zorgt voor een goed zicht op de weg als scootmobielrijder.

Ouder worden en gezichtsvermogen

Als u ouder wordt, neemt uw zicht geleidelijk aan af. Zo blijkt uit diverse onderzoeken. Vaak merkt u dat omdat het lezen van een boek of krant wat moeilijker gaat. Of u hebt moeite om bijvoorbeeld straatnaamborden in de verte te lezen. Gelukkig is dat meestal te verhelpen met een bril of contactlenzen, zodat u ook op hoge leeftijd nog goed ziet in het verkeer als scootmobielbestuurder. Hoe u uw gezichtsvermogen op peil houdt en zonder problemen met een scootmobiel deelneemt aan het verkeer.

7 tips goed zien in het verkeer als scootmobielrijder

Een goed zicht tijdens deelname aan het verkeer is cruciaal. Zo moet u verkeerslichten, hindernissen, verkeersborden, wegbewijzering en andere verkeersdeelnemers van een behoorlijke afstand goed kunnen waarnemen. Want, dat geeft u genoeg tijd om adequaat te reageren. Hieronder enkele tips hoe u goed zien in het verkeer bevordert als u met uw scootmobiel op pad gaat.

1. Ogen regelmatig laten controleren

Op latere leeftijd komen oogaandoeningen vaker voor. Het algemeen advies luidt om vanaf uw vijftigste jaar regelmatig uw ogen te laten checken. Bij voorkeur 1 keer per 2 jaar. Trouwens, u kunt zelf ook tijdens een ritje op uw scootmobiel eenvoudig testen of u nummerborden nog goed kunt lezen van een afstandje. Merkt u dat die afstand kleiner wordt om de (nummer)borden te kunnen lezen? Ga dan naar de huisarts of opticien voor een oogtest. Zo’n test is niet alleen goed om te controleren hoe het met uw zicht is gesteld. Ook kan het helpen vroegtijdig bepaalde oogafwijkingen op te sporen.

2. Schone spiegels

Goed zien in het verkeer heeft niet alleen te maken met de conditie van uw ogen. Eveneens is het zaak dat uw achteruitkijkspiegels niet kapot zijn en goed schoon. Zo wordt uw blikveld niet belemmerd.

3. Zonnebril mee

Gaat u met uw scootmobiel de deur uit? Voor een rit in de directe omgeving? Of onderneemt u een toertocht? Maak er een goede gewoonte van om uw zonnebril mee te nemen. Want, een zon die plotseling doorbreekt of laag aan de horizon staat kan u verblinden en tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden. Kies daarbij voor een zonnebril met 0ntspiegelde en polariserende glazen, want die verminderen storende lichtreflecties en voorkomen verblinding door de zon. U heeft daardoor een veel beter en onbelemmerd zicht op de weg.

4. Reservebril en -contactlenzen

Draagt u een bril of contactlenzen? Dan doet u er goed aan om altijd extra contactlenzen of een reservebril mee te nemen. Immers, u kunt onverhoopt onderweg een lens verliezen of uw bril kan vallen. Verder rijden op uw scootmobiel kan dan een probleem zijn, omdat u slechter ziet.

5. Multifocale bril

Hebt u een multifocale bril? Zorg dan dat u die goed recht op uw neus draagt zodat u niet door het leesgedeelte kijkt tijdens het besturen van uw scootmobiel.

6. Medicijngebruik

Bestuurt u een scootmobiel en gebruikt u medicijnen? Of heeft u onlangs (nieuwe) medicatie voorgeschreven gekregen?Lees dan de bijsluiter. Want, er zijn medicijnen die uw gezichts- en reactievermogen kunnen beïnvloeden.

7. Goed zichtbaar zijn

Natuurlijk is het ook van belang dat u voor andere weggebruikers goed zichtbaar bent in het verkeer als u scootmobiel rijdt. Doe daarom altijd uw voor- en achterlichten aan als het schemert of donker is. En is het zicht overdag beperkt? Bijvoorbeeld door mist? Dan bent u zelfs verplicht – als u op de weg rijdt –om met uw lichten aan te rijden. Bevorder verder uw zichtbaarheid door een reflecterende jas te dragen en/of dito vest over uw stoel. Zorg er daarnaast voor dat uw scootmobiel is voorzien van reflecterende stickers. Ook zo bevordert u als scootmobilist een veilige deelname aan het verkeer.

Hoe goed ziet u? Laat u regelmatig uw ogen testen en/of controleert u het zelf als u scootmobiel rijdt? Deel uw reactie via onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?