Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

ogen checken als scootmobielrijder

Een regelmatige oogcontrole draagt bij aan een veilige verkeersdeelname scootmobielrijders.

Een goed gezichtsvermogen is belangrijk als u scootmobiel rijdt. Enkele tips die zorgen voor een goed zicht op de weg als scootmobielrijder.

Ouder worden en gezichtsvermogen

Als u ouder wordt, neemt uw zicht geleidelijk aan af. Zo blijkt uit diverse onderzoeken. Vaak merkt u dat omdat het lezen van een boek of krant wat moeilijker gaat. Of u hebt moeite om bijvoorbeeld straatnaamborden in de verte te lezen. Gelukkig is dat meestal te verhelpen met een bril of contactlenzen, zodat u ook op hoge leeftijd nog prima ziet. Hoe u uw gezichtsvermogen op peil houdt en zonder problemen met een scootmobiel deelneemt aan het verkeer.

7 tips voor een beter zicht op de weg als scootmobielrijder

1. Ogen regelmatig laten controleren

Op latere leeftijd komen oogaandoeningen vaker voor. Het algemeen advies luidt om vanaf uw vijftigste jaar regelmatig uw ogen te laten checken. Bij voorkeur 1 keer per 2 jaar. Trouwens, u kunt zelf ook nu tijdens een ritje op uw scootmobiel eenvoudig testen of u nummerborden nog goed kunt lezen van een afstandje. Merkt u dat die afstand kleiner wordt? Ga dan naar de huisarts of opticien voor een oogcontrole.

2. Schone spiegels

Niet alleen de conditie van uw ogen is van belang voor een goed zicht op de weg. Eveneens is het zaak dat uw achteruitkijkspiegels niet kapot zijn en goed schoon. Zo wordt uw blikveld niet belemmerd.

3. Zonnebril mee

Gaat u op uw scootmobiel de deur uit? Voor een rit in de directe omgeving? Of onderneemt u een toertocht? Maak er een goede gewoonte van om uw zonnebril mee te nemen. Want, een zon die plotseling doorbreekt of laag aan de horizon staat kan u verblinden.

4. Reservebril en -contactlenzen

Draagt u een bril of contactlenzen? Dan doet u er goed aan om altijd extra contactlenzen of een reservebril mee te nemen. Immers, u kunt onverhoopt onderweg een lens verliezen of uw bril kan vallen. Verder rijden op uw scootmobiel kan dan een probleem zijn, omdat u slechter ziet.

5. Multifocale bril

Hebt u een multifocale bril? Zorg dan dat u die goed recht op uw neus draagt zodat u niet door het leesgedeelte kijkt tijdens het besturen van uw scootmobiel.

6. Medicijngebruik

Bestuurt u een scootmobiel? En hebt u onlangs (nieuwe) medicijnen gekregen? Lees dan de bijsluiter. Want, er zijn medicijnen die uw gezichts- en reactievermogen kunnen beïnvloeden.

7. Goed zichtbaar zijn

Natuurlijk is het ook van belang dat u voor andere weggebruikers goed zichtbaar in het verkeer als u scootmobiel rijdt. Doe daarom altijd uw voor- en achterlichten aan als het schemert of donker is. En is het zicht overdag beperkt? Bijvoorbeeld door mist? Dan bent u zelfs verplicht – als u op de weg rijdt –om met uw lichten aan te rijden. Bevorder verder uw zichtbaarheid door een reflecterende jas te dragen en/of dito vest over uw stoel. Zorg er daarnaast voor dat uw scootmobiel is voorzien van reflecterende stickers.

Hoe goed ziet u? Laat u regelmatig uw ogen testen en/of controleert u het zelf als u scootmobiel rijdt?