Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Goed zichtbaar zijn verhoogt uw veiligheid als scootmobielrijder.

Als bestuurder van een scootmobiel is het belangrijk goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Hoe u met de juiste verlichting en accessoires zorgt dat andere verkeersdeelnemers u zien!

Goed zichtbaar zijn op de weg als scootmobielrijder draagt bij aan uw veiligheid. Zeker als het zicht minder is of als u ’s avonds de weg op gaat. Handige tips die bijdragen aan een betere zichtbaarheid in het verkeer en veilige verkeersdeelname.

Voor- en achterlichten

Elke scootmobiel is uitgerust met een standaardverlichting, namelijk: 1 voorlicht en 2 achterlichten. Als scootmobielrijder bent u wettelijk verplicht overdag bij slecht zicht, ’s avonds en ’s nachts het voor- en achterlicht te gebruiken. Zo zien andere verkeersdeelnemers u rijden. Check voor de zekerheid regelmatig of de verlichting van uw scootmobiel goed werkt.

Richtingaanwijzers

Als scootmobielbestuurder neemt u deel aan het verkeer. Laat andere weggebruikers weten wat u gaat doen. Wilt u links- of rechtsaf slaan? Gebruik uw richtingaanwijzers. Kijk voordat u afslaat over uw schouder als uw mobiliteit dat toelaat. Of gebruik uw achteruitkijkspiegels. Haalt niemand u in? Is het achteropkomend verkeer nog ver genoeg weg? Zijn er verder geen tegenliggers die u belemmeren? Sla dan af.

Overigens kunt u als scootmobielgebruiker ook uw hand uitsteken als u wilt afslaan. Alleen maakt het besturen van uw scootmobiel moeilijker. Gebruik daarom bij voorkeur uw richtingaanwijzers. Het komt uw veiligheid ten goede.

Reflecterende accessoires scootmobiel

Verder zijn er diverse scootmobiel accessoires om uw zichtbaarheid in het verkeer te verhogen. Enkele veelgebruikte hulpmiddelen op een rij.

– Reflecterend stoelhesje

Voor de stoel van scootmobielen zijn er reflecterende hesjes die u over de stoel kunt doen. Zo ziet het achteropkomend verkeer u goed als u bij slecht weer, in de schemering of het donker op pad gaat.

– Reflecterende kleding

Gaat u bij schemering of in het donker op weg met uw scootmobiel? Draag dan opvallende kleding die bijdragen aan uw zichtbaarheid. Er is lichtgevende kleding te koop die u eenvoudig over uw gewone kleren aantrekt, zoals een fluorescerende jas.

– Reflecterende tassen

Voorts bestaan er ook speciale reflecterende tassen die u aan de rugleuning van uw scootmobiel bevestigt en zo bijdragen aan een grotere zichtbaarheid in het verkeer.

– Reflecterende stickers

Ook is er een gevarieerd aanbod lichtgevende stickers voor uw scootmobiel. Hierdoor valt uw vervoermiddel op in het verkeer. Denk aan reflectoren en reflecterende stroken die u zelf op de voor-, zij- en achterkant van uw scootmobiel kunt aanbrengen. Tevens zijn er stickers in de vorm van een gevarendriehoek, inclusief de afbeelding van een scootmobiel. Deze kunt u op de achterkant plakken en zorgt ervoor dat achteropkomend verkeer u al van ver ziet rijden. Er zijn gemeenten en provincies die dergelijke stickers beschikbaar stellen voor scootmobielrijders. Infomeer bij uw gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Rijgedrag en zichtbaar in het verkeer

Tot slot bepaalt natuurlijk ook uw rijgedrag als scootmobielbestuurder hoe zichtbaar u bent in het verkeer. Volgt u de algemene verkeersregels voor scootmobielen op? Haalt u geen onverwachte manoeuvres uit? Dan draagt u bij aan uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. De belangrijkste scootmobiel verkeersregels zetten wij onlangs op een rij.

Hoe zorgt u ervoor dat u zichtbaar bent in het verkeer op uw scootmobiel? Uw reactie lezen wij graag. Heeft u vragen over verlichting en andere accessoires die uw zichtbaarheid verhogen? Neem dan contact met ons op.