Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
tips goed zichtbaar zijn op uw scootmobiel in het verkeer

Bent u goed zichtbaar op uw scootmobiel in het verkeer? Dat draagt zeker bij aan uw veiligheid. Hoe u met de juiste verlichting en accessoires zorgt dat andere verkeersdeelnemers u goed zien!

Goed zichtbaar op uw scootmobiel tips  

Als bestuurder van een scootmobiel is het belangrijk goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Want, dan zien andere verkeersdeelnemers u goed. Zeker als het zicht beperkt is door bijvoorbeeld mist of als u ’s avonds in het donker de weg op gaat. Daarom bijgaand een aantal handige (verlichtings)tips die bijdragen aan een betere zichtbaarheid in het verkeer en veilige verkeersdeelname.

Zorg dat de voor- en achterlichten goed werken

Elke scootmobiel is uitgerust met een standaardverlichting, namelijk: 1 voorlicht en 2 achterlichten. Als scootmobielrijder bent u wettelijk verplicht overdag bij slecht zicht, ’s avonds en ’s nachts het voor- en achterlicht te gebruiken. Zo zien andere verkeersdeelnemers u rijden. Check daarom voor de zekerheid regelmatig of de verlichting van uw scootmobiel goed werkt.

Geef richting aan als u afslaat

Als scootmobielbestuurder neemt u deel aan het verkeer. Laat andere weggebruikers daarom weten wat u gaat doen. Wilt u links- of rechtsaf slaan? Gebruik uw richtingaanwijzers. Kijk voordat u afslaat over uw schouder als uw mobiliteit dat toelaat. Of gebruik uw achteruitkijkspiegels. Haalt niemand u in? Is het achteropkomend verkeer nog ver genoeg weg? Zijn er verder geen tegenliggers die u belemmeren? Sla dan af.

Overigens kunt u als scootmobielgebruiker ook uw hand uitsteken als u wilt afslaan. Alleen maakt het besturen van uw scootmobiel moeilijker. Gebruik daarom bij voorkeur uw richtingaanwijzers. Het komt uw veiligheid ten goede.

Gebruik reflecterende accessoires voor uw scootmobiel

Verder zijn er diverse scootmobiel accessoires om uw zichtbaarheid in het verkeer te verhogen. Enkele veelgebruikte hulpmiddelen op een rij.

– Reflecterend stoelhesje

Voor de stoel van scootmobielen zijn er reflecterende hesjes die u over de stoel kunt doen. Zo ziet het achteropkomend verkeer u goed als u bij slecht weer, in de schemering of het donker op pad gaat.

– Reflecterende kleding

Gaat u bij schemering of in het donker op weg met uw scootmobiel? Draag dan opvallende kleding die bijdragen aan uw zichtbaarheid. Er is lichtgevende kleding te koop die u eenvoudig over uw gewone kleren aantrekt, zoals een fluorescerende jas.

– Reflecterende tassen

Voorts bestaan er ook speciale reflecterende tassen die u aan de rugleuning van uw scootmobiel bevestigt en zo bijdragen aan een grotere zichtbaarheid in het verkeer.

– Reflecterende stickers

Ook is er een gevarieerd aanbod lichtgevende stickers voor uw scootmobiel. Hierdoor valt uw vervoermiddel op in het verkeer. Denk aan reflectoren en reflecterende stroken die u op de voor-, zij- en achterkant van uw scootmobiel kunt aanbrengen. Tevens zijn er stickers in de vorm van een gevarendriehoek, inclusief de afbeelding van een scootmobiel. Deze kunt u op de achterkant plakken. Het fijne ervan is dat achteropkomend verkeer u al van ver ziet rijden op uw scootmobiel. Er zijn gemeenten en provincies die speciale stickers beschikbaar stellen voor scootmobielrijders. Infomeer bij uw gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Rijgedrag en zichtbaar in het verkeer

Tot slot bepaalt natuurlijk ook uw rijgedrag als scootmobielbestuurder hoe zichtbaar u bent in het verkeer. Volgt u de algemene verkeersregels voor scootmobielen op? Haalt u geen onverwachte manoeuvres uit? Dan draagt dat bij aan uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Hoe zorgt u ervoor dat u zichtbaar bent in het verkeer op uw scootmobiel? Geef uw reactie via onze Facebookpagina. Heeft u vragen over verlichting en andere accessoires die uw zichtbaarheid verhogen? Neem dan contact met ons op.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?