Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Tips verkleinen dode hoek scootmobiel.

Niet alleen auto’s, vrachtwagens en bussen hebben een dode hoek. Ook een scootmobiel heeft er een. Maar, hoe verkleint u uw dode hoek als u scootmobiel rijdt? Lees onze tips.

Waar bevindt zich uw dode hoek als u scootmobiel rijdt?

Ook als u scootmobiel rijdt, heeft u te maken met een dode hoek. Evenals een automobilist trouwens. Het zijn eigenlijk de plekken rond uw scootmobiel waarbij u andere weggeruikers niet ziet in uw achteruitkijkspiegels.  Op de foto bij dit artikel ziet u waar de dode hoek van uw scootmobiel zich bevindt. Vaak zijn het maar enkele luttele seconden dat de andere weggebruiker onzichtbaar is, maar het kan ernstige ongelukken veroorzaken. Bijvoorbeeld als u naar links of rechts wilt afslaan. Dan kijkt u in uw achteruitkijkspiegels. U ziet niets, sorteert voor en slaat af. En juist op dat moment duikt er plots een fietser op. Gevolg: een aanrijding. Oorzaak: de dode hoek.

Tips om uw dode hoek als scootmobielrijder te verkleinen 

Om een dodehoekongeval te voorkomen, is het goed die zogenaamde dode hoek te verkleinen. Enkele tips hoe u dat doet, namelijk:

1. Gebruik een achteruitkijkspiegel

In het verleden zijn er plannen geweest om een achteruitkijkspiegel voor onder andere een scootmobiel verplicht te stellen. Maar, omdat de invoering ervan te duur zou zijn, heeft de overheid ervan afgezien. Toch is het gebruik ervan aan te bevelen. Zeker als u veel op de weg rijdt en/of langere ritten onderneemt. Met een achteruitkijkspiegel heeft u beter zicht op wat er achter en naast u rijdt en/of loopt.

2. Weet waar de dode hoek zich bevindt

Het klinkt misschien wat vreemd, maar u bewust zijn van waar de dode hoek van uw scootmobiel zich bevindt, helpt u ongelukken voor te zijn. De afbeelding bij dit artikel geeft u een indruk waar die zich bevindt als u met uw scootmobiel op pad gaat.

3. Afstellen achteruitkijkspiegel(s)

Wilt u uw achteruitkijkspiegel afstellen? Dan is het allereerst belangrijk dat u scootmobiel stilstaat op een vlakke ondergrond. Ga vervolgens in de juiste rijhouding achter het stuur van uw scootmobiel zitten. Zorg er vervolgens voor dat de horizon zich op driekwart hoogte in uw spiegel(s) bevindt. Tot slot stelt u de spiegel zodanig af dat u uw dode hoek zo klein mogelijk maakt. Schaft u een scootmobiel via een dealer aan? Dan helpt die u graag bij het afstellen van de achteruitkijkspiegel(s).

4. Over uw schouders kijken

Kijk voordat u daadwerkelijk afslaat in elk geval altijd even over uw linker- dan wel rechterschouder. Draai uw hoofd bewust om en niet automatisch, zoals meestal gebeurt. Neem bewust in u op of er een of meerdere weggebruikers zijn. Mocht er onverhoopt een auto, fietser en dergelijke aankomen? Dan kunt u tijdig gas terugnemen en voorrang verlenen. Kost het u moeite om achterom te kijken? Dan zijn er tegenwoordig speciale achteruitkijkcamera’s voor scootmobielen verkrijgbaar. Die geven u een goed zicht op de weg en weggebruikers achter u.

Maakt u gebruik van een achteruitkijkspiegel op uw scootmobiel? Deel uw ervaringen via onze Facebookpagina.  

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?