Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Welke hindernissen voor scootmobielen zijn er zoal op de openbare weg?

Herkent u dat? Slalommend over straat gaan met uw scootmobiel? Zowel scootmobielen alsook rolstoelen, mensen met een rollator en ouders met kinderwagens stuiten op straat en in winkels op allerlei obstakels die een vrije doorgang soms belemmeren. Quingo heeft een aantal veelvoorkomende hindernissen voor scootmobielen op een rij gezet.

9 veelvoorkomende hindernissen voor scootmobielen

Wie niet zelf in een scootmobiel rijdt, heeft vaak geen erg in de diverse hindernissen die er zijn. Op het voetpad, de weg en bijvoorbeeld bij de entree van gebouwen of in winkels. Toch zijn er allerlei zaken die een ongestoorde doorgang van gebruikers van onder andere scootmobielen, rolstoelen en rollators op z’n tijd belemmeren. En waar de een met souplesse de obstakels omzeilt, manoeuvreert een ander onhandig rond obstakels met de nodige risico’s. Een overzicht met hindernissen voor scootmobiel die een ongehinderde doorgang nogal eens belemmeren.

Reclameborden en plantenbakken op de stoep

U herkent ze vast wel de grote, staande reclameborden op het voetpad of de plantenbakken langs de rand van een stoep. Of uitstalling met koopjes nabij een winkelpand. Allemaal zaken die behoorlijk in de weg kunnen staan als u eropuit trekt en met bijvoorbeeld uw scootmobiel. Ze verhinderen eenvoudigweg een ongestoorde doorgang van de openbare weg.

Slecht wegdek

Stoeptegels die uitsteken, loszitten en/of niet aansluiten, (diepe) kuilen in de weg, zijn een aantal voorbeelden van een slecht wegdek die onbelemmerd doorrijden voor onder meer scootmobielen bemoeilijkt en soms zelfs gevaarlijk kan zijn. Want, door oneffenheden in het wegdek kan een scootmobiel uit balans raken en neemt het risico op kantelen toe. Zeker met instabielere 3-wielers is de kans daarop groot, aldus SWOV-onderzoek.

Afwateringsgoten te diep

Het gebeurt ook regelmatig dat de afwateringsgoten in onder andere winkelgebieden (te) diep in de straat liggen. Onder meer voor scootmobilisten is dat erg hinderlijk, want als zij eroverheen rijden geeft dat een enorme klap. Het is niet alleen pijnlijk, maar ook extra belastend voor de rug.

Geen op- en afritten bij stoepen

Een andere hindernis voor scootmobielen is het ontbreken van goede op- en afritten bij stoepen. Dat, is zowel handig als ook veiliger. Immers, soms zijn stoepen te hoog. Anderzijds gebeuren met zowel het op- als afrijden van een stoep nogal eens valongelukken met een scootmobiel. Zeker met de instabielere 3-wiel modellen. Overigens met een Quingo 5-wiel scootmobiel rijdt u veilig en moeiteloos stoepjes op en af zonder ongelukken. Dit dankzij de 5-wielen en het aanwezige anti-kantelmechanisme. En zijn er wel op- en afritten? Dan gebeurt het nogal eens dat die te steil zijn en/of te smal voor scootmobielen en/of rolstoelen.

Paaltjes op het fietspad en/of trottoir

Paaltjes, zoals de rood met witte op voetspaden, maar ook op voetpaden staan soms plots een paar paaltjes om verkeerstromen te reguleren. En dat lijkt misschien handig, maar voor scootmobielen en ook rolstoelen zijn die paaltjes een flinke hindernis. Want, de doorgang is vaak te smal  waardoor een vrije doorgang onmogelijk is. Omdraaien en een andere route kiezen is wat dan rest.

Geparkeerde fietsen/auto’s op de stoep

Ook fietsen, bakfietsen en scooters die op de stoep geparkeerd staan, zijn hindernissen voor scootmobielen, rolstoelen, kinderwagens of rollators. Maar, ook auto’s die half op de weg en stoep worden geparkeerd, afvalbakken, bankjes voor woonhuizen en overhangende heggen kunnen de stoep blokkeren en een vrije doorgang verhinderen. In diverse gemeenten zijn inmiddels acties opgezet om dat tegen te gaan. Er wordt opgeroepen om altijd te zorgen voor 4 stoeptegels vrije doorgang, zodat iedereen er zonder belemmering langs kan.

Drempel ingang winkels

Veel winkels hebben een ingang met een drempel. Misschien ziet die er ogenschijnlijk laag uit, maar voor wie een scootmobiel, rolstoel of rollator gebruikt kan het een grote hindernis zijn. Vaak is het drempelprobleem op te lossen door een drempelhulp te plaatsen. Overigens in 2016 is de wet toegankelijkheid bedrijven en gebouwen 2017 officieel aangenomen. Volgens deze wet zijn ondernemers verplicht hun gebouw rolstoeltoegankelijk te maken voor mindervaliden.

Krappe gangpaden in winkels

Nog een voorbeeld van een ergerlijke hindernis voor scootmobielen: de smalle en soms volle gangpaden in winkels. Vaak is het een heel avontuur om u er doorheen te manoeuvreren om de gewenste aankopen te doen.

Overige hindernissen voor scootmobielen

Natuurlijk zijn er nog veel meer obstakels waar scootmobilisten mee te maken hebben. Denk aan woningen met te smalle deurposten, appartementcomplexen met trappen als entree en/of een steile op- en afrit bij de ingang, openbare gebrouwen met draaideuren enzovoort. Een zoektocht op Google levert nog veel meer resultaten op. Zoek bijvoorbeeld maar eens op: ‘toegankelijkheid mindervaliden en ouderen’, ‘obstakels minder validen openbare weg’ of ‘hindernissen scootmobielen en rolstoelen’.

Tips winkelen zonder hindernissen voor scootmobilisten

Niet onbelemmerd op pad kunnen gaan met u scootmobiel is op z’n zacht gezegd erg vervelend. In een eerder blog hebben wij een aantal tips verzameld onder de titel: hoe omgaan met obstakels als u scootmobiel rijdt.

Benieuwd welke plekken goed toegankelijk zijn met uw scootmobiel? In uw woonomgeving of elders in Nederland? Bekijk dan eens deze handige apps en websites over toegankelijke locaties met uw scootmobiel.

En bent u ondernemer? Dan zijn er allerlei maatregelen die u kunt nemen – zonder hoge kosten overigens – om uw zaak toegankelijker te maken voor onder andere scootmobielen. Wij verzamelden 10 tips voor een beter toegankelijke zaak.

Welke hindernissen voor scootmobielen kent u en/of storen u zoal? En hoe gaat u om met die onverwachte obstakels als u met uw scootmobiel op pad gaat? Of misschien heeft u tips. Wij lezen uw reactie graag via Facebook.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?