Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Verplicht scootmobiel verzekeren

Ja, u bent verplicht om een zogenaamde WA-verzekering voor uw scootmobiel af te sluiten. Over wat zo’n verzekering voor uw elektrische voertuig inhoudt en antwoord op de vraag: waarom verplicht scootmobiel verzekeren.

Wat houdt de verplichte verzekering voor scootmobielen in?

Eigenaren van scootmobielen zijn net als autobezitters verplicht minimaal een zogenaamde WA-verzekering afsluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Zo’n verplichte scootmobiel verzekering zorgt dat u verzekerd bent tegen schade die u met uw scootmobiel anderen of aan spullen toebrengt. De WA-verzekering dekt zowel materiële- als letselschade.

Voorbeeld: u rijdt met uw scootmobiel tegen het tuinhek van uw buren. Uw WA-verzekering dekt de schade aan het hek. De schade die uzelf oploopt en/of aan uw eigen scootmobiel wordt niet vergoedt. Wenst u die schade ook mee te verzekeren? Dan kunt u een uitgebreidere en niet-verplichte WA-verzekering scootmobiel afsluiten; beperkt casco of allrisk.

NB: Ook als er bijvoorbeeld sprake is van opzet of rijden onder invloed dan dekt een WA-verzekering de gemaakte kosten niet.

Waarom verplicht scootmobiel verzekeren?

In Nederland bent u op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht uw scootmobiel te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid. De eisen die gelden voor zo’n WA-verzekering zijn dat uw scootmobiel elektrisch wordt aangedreven en niet sneller gaat dan maximaal 17 km/uur.

De WA-verzekering kunt u zien als een soort basisverzekering die de verzekerde beschermt tegen aansprakelijkheidskosten. Immers, schades die u met uw elektrische voertuig veroorzaakt kunnen niet op de reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) worden geclaimd. Om er toch zeker van te zijn dat benadeelden financieel worden gecompenseerd (materiële en letselschade) is iedere scootmobilist verplicht de scootmobiel te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid.

N.B. Ook als u niet met uw scootmobiel op de openbare weg rijdt, bent u verplicht om zich te verzekeren. Want, de WAM maakt geen verschil tussen de openbare weg of een privéterrein. U kunt immers ook op diverse andere plekken letsel- en materiële schade aanrichten met uw scootmobiel.

Consequenties geen verplichte verzekering scootmobiel?

Verzekert u uw scootmobiel niet? Dan loopt u kans op een bekeuring voor onverzekerd rondrijden. Daarbij komt: heeft u niet de minimaal verplichte WA-verzekering scootmobiel en veroorzaakt u een ongeluk? Dan moet u zelf de veroorzaakte schade betalen en die kosten kunnen soms flink oplopen. Daarom bent u wettelijk verplicht om uw scootmobiel te verzekeren.

De kosten van een WA-verzekering scootmobielen varieert van pakweg zes euro maand tot wel het drievoudige. Dat komt onder meer omdat het bouwjaar en model de prijs beïnvloedt, maar ook zijn er verzekeraars die allerlei anderen zaken opnemen in de WA-verzekering. Denk aan: hulp bij pech onderweg, rechtsbijstand, accessoireverzekering enzovoort. Daarom is het goed als u voor het afsluiten van een verplichte scootmobiel verzekering eerst even nagaat wat u wenst. Uiteraard kunt u ook familie of vriendenvragen om u te helpen bij het kiezen van de juiste scootmobielverzekering.

Verplicht scootmobiel verzekeren: verzekeringssticker en groene kaart

Een scootmobiel heeft geen kenteken, zoals een auto of brommer wel heeft. Het elektrische voertuig valt namelijk net als bijvoorbeeld een heftruck en een tractor in de categorie ‘ongekentekende voertuigen’. Echter, de plicht tot verzekeren is er wel! Om dat aan te tonen moet er een verzekeringssticker achterop uw elektrische voertuig worden geplakt. Ergo: tot 2016 was dat een plaatje die met schroefjes werd bevestigd. Tegenwoordig is het dus een gele sticker en die plakt u goed zichtbaar aan de achterzijde op uw scootmobiel.

De verzekeringssticker en de daarbij behorende groene kaart ontvangt u van de verzekeraar bij wie u een WA-verzekering scootmobiel afsluit. De verzekering eindigt jaarlijks op 30 april, maar kan op elk gewenst moment van het jaar worden afgesloten en ingaan. Per 1 mei moet u vervolgens verplicht uw scootmobiel opnieuw WA verzekeren.

Vragen over scootmobiel verzekeren, rijden en/of kopen

Heeft u nog een vraag voor ons over het verplicht verzekeren van uw scootmobiel? Over het rijden erop? Het onderhoud? Of wenst u meer informatie over het kopen van een nieuwe of tweedehands scootmobiel kopen? Onze klantenservice helpt u graag verder. Bel gratis: 0800 – 2020. Uiteraard kunt u uw vraag ook hier direct online stellen of via onze Facebookpagina.