Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Verplicht scootmobiel verzekeren

Ja, u bent verplicht om een zogenaamde WA-verzekering voor uw scootmobiel af te sluiten. Over wat zo’n verzekering voor uw elektrische voertuig inhoudt en antwoord op de vraag: waarom verplicht scootmobiel verzekeren.

Wat houdt de verplichte verzekering voor scootmobielen in?

Eigenaren van scootmobielen zijn net als autobezitters verplicht minimaal een zogenaamde WA-verzekering afsluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Zo’n verplichte scootmobiel verzekering zorgt dat u verzekerd bent tegen schade die u met uw scootmobiel anderen of aan spullen toebrengt. De WA-verzekering dekt zowel materiële- als letselschade.

Voorbeeld: u rijdt met uw scootmobiel tegen het tuinhek van uw buren. Uw WA-verzekering dekt de schade aan het hek. De schade die uzelf oploopt en/of aan uw eigen scootmobiel wordt niet vergoedt. Wenst u die schade ook mee te verzekeren? Dan kunt u een uitgebreidere en niet-verplichte WA-verzekering scootmobiel afsluiten; beperkt casco of allrisk.

NB: Ook als er bijvoorbeeld sprake is van opzet of rijden onder invloed dan dekt een WA-verzekering de gemaakte kosten niet.

Waarom verplicht scootmobiel verzekeren?

In Nederland bent u op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht uw scootmobiel te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid.  Want, voorwaarde voor zo’n WA-verzekering is dat uw scootmobiel elektrisch wordt aangedreven.

De WA-verzekering kunt u zien als een soort basisverzekering. Het beschermt u namelijk tegen aansprakelijkheidskosten van anderen. Immers, schades die u met uw elektrische voertuig rijdt, kunt u niet claimen via de reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Om ervoor te zorgen dat benadeelden financieel worden gecompenseerd (materiële en letselschade) moet iedere scootmobilist verplicht de scootmobiel WA verzekeren.

N.B. Ook als u niet met uw scootmobiel op de openbare weg rijdt, bent u verplicht om zich te verzekeren. Want, de WAM maakt geen verschil tussen de openbare weg of een privéterrein. U kunt immers ook op diverse andere plekken letsel- en materiële schade aanrichten met uw scootmobiel.

Consequenties geen verplichte verzekering scootmobiel?

Verzekert u uw scootmobiel niet? Dan loopt u kans op een bekeuring voor onverzekerd rondrijden. Daarbij komt: heeft u niet de minimaal verplichte WA-verzekering scootmobiel en veroorzaakt u een ongeluk? Dan moet u zelf de veroorzaakte schade betalen en die kosten kunnen soms flink oplopen. Daarom bent u wettelijk verplicht om uw scootmobiel te verzekeren.

Wat kost een scootmobiel verzekering?

De premie van een WA-verzekering scootmobielen varieert van pakweg 6 euro maand tot wel het drievoudige. Dat komt onder meer doordat het bouwjaar en model van een scootmobiel de prijs beïnvloeden/ Daarnaast ijn er verzekeraars die allerlei anderen zaken in de WA-verzekering opnemen. Denk aan: hulp bij pech onderweg, rechtsbijstand, accessoireverzekering en dergelijke. Daarom is het goed als u voor het afsluiten van een verplichte scootmobiel verzekering eerst even uw wensen inventariseert. Uiteraard kunt u ook familie of vrienden even vragen om u te helpen bij het kiezen van de meest geschikte verplichte scootmobiel verzekering.

Verplicht scootmobiel verzekeren: verzekeringssticker en groene kaart

Een scootmobiel heeft geen kenteken, zoals een auto of brommer wel heeft. Het elektrische voertuig valt namelijk net als bijvoorbeeld een heftruck en een tractor in de categorie ‘ongekentekende voertuigen’. Echter, de plicht tot verzekeren is er wel! Om dat aan te tonen moet er een verzekeringssticker achterop uw elektrische voertuig worden geplakt. Ergo: tot 2016 was dat een plaatje die met schroefjes werd bevestigd. Tegenwoordig is het dus een gele sticker en die plakt u goed zichtbaar aan de achterzijde op uw scootmobiel.

De verzekeringssticker en de daarbij behorende groene kaart ontvangt u van de verzekeraar bij wie u een WA-verzekering scootmobiel afsluit. De verzekering eindigt jaarlijks op 30 april, maar kan op elk gewenst moment van het jaar worden afgesloten en ingaan. Per 1 mei moet u vervolgens verplicht uw scootmobiel opnieuw WA verzekeren.

Vragen over scootmobiel verzekeren, rijden en/of kopen

Heeft u nog een vraag voor ons over het verplicht verzekeren van uw scootmobiel? Over het rijden erop? Het onderhoud? Of wenst u meer informatie over het kopen van een nieuwe of tweedehands scootmobiel? Onze klantenservice helpt u graag verder. Bel gratis: 0800 – 2020. Uiteraard kunt u uw vraag ook hier direct online stellen of via onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?