Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
wat is multiple sclerose, gevolgen mobiliteit en scootmobiel

Multiple sclerose (MS) zorgt voor ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Daardoor kunnen de hersenen sommige functies niet goed (meer) uitvoeren. Vermoeidheid en verminderde mobiliteit zijn voorbeelden van ervaren klachten. Over de symptomen, de gevolgen voor uw mobiliteit en ook: hoe een scootmobiel uitkomst biedt bij MS.

MS, wat is dat?

MS ofwel multiple sclerose is een chronische ziekte aan het centrale zenuwstelsel en geen spierziekte, zoals wel eens wordt gedacht. De ziekte tast de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg aan waardoor onder andere problemen ontstaan bij het voelen, zien en lopen.

MS treedt op doordat er iets misgaat in het afweersysteem. De beschermende laag rond de zenuwen (myeline) wordt daarbij aangevallen – er ontstaan ontstekingen – en gaat stuk. Hierdoor komen zenuwen bloot te liggen en worden prikkels niet goed en snel meer doorgegeven. De zenuwen zelf kunnen op den duur ook beschadigd raken. Door de beschadiging van de myeline en de zenuwen bereiken de signalen niet hun eindbestemming in het lichaam.

De gevolgen hiervan kunnen zeer ernstig zijn. Zo kunnen er uitvalsverschijnselen optreden, zoals gevoelsstoornissen en verlammingen. Het bezit van bijvoorbeeld een scootmobiel bij multiple sclerose kan dan zeer fijn zijn. Immers, een dergelijk hulpmiddel bevordert de mobiliteit bij diverse (chronische) aandoeningen.

Multiple sclerose in cijfers

Nederland telt ongeveer 25.000 mensen met MS en het komt twee keer zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen. Doorgaans openbaart de aandoening zich tussen het 20e en 40e levens jaar. Verder is het percentage mensen dat MS heeft hoger bij mensen die in koude landen wonen dan in warme oorden.

Wat de exacte oorzaak van MS is, is onbekend. Wel weten onderzoekers dat erfelijke factoren een rol spelen. Zo is normaalgesproken de kans om MS te krijgen één op duizend. Komt MS in de directe familie voor, 1e of 2e graad verwantschap? Dan is de kans 1 tot 3 op honderd. Verder kunnen ook omgevingsfactoren en gedrag invloed hebben op het ontwikkelen van MS.

Symptomen MS

Per patiënt kunnen de MS-symptomen nogal eens verschillen. Dat hangt onder andere af van waar in het centrale zenuwstelsel de aandoening zich openbaart. Veel voorkomende klachten bij MS zijn onder andere vermoeidheid, slecht of dubbelzien, duizeligheid, dove gevoelens, tintelingen, verlammingen en stuurloosheid. Ook problemen met het geheugen, de concentratie en  stemmingswisselingen komen veelvuldig voor. Daarnaast kunnen eveneens  blaas- en stoelgangproblemen optreden.

Verschillende MS-soorten

Vaak wordt er gedacht dat er maar één soort MS is, maar dat klopt niet. Er zijn namelijk meerdere varianten en dat zijn:

1. Relapsing Remitting MS (RRMS): deze vorm van MS komt het meeste voor, ongeveer 85%. Hierbij heeft u last van aanvallen met klachten. Zo’n aanval wordt ook wel een schub of relapse genoemd.

2. Secundair Progressieve MS (SPMS): ongeveer 30% tot 40% van de mensen met RRMS gaat de aandoening na 10 tot 15 jaar over in  SPMS. U heeft in deze fase geen aanvallen meer. Maar door eerdere aanvallen zijn sommige functies wel blijvend beschadigd. Bijvoorbeeld lopen kan dan steeds moeilijker worden.

3. Milde of benigne MS: bij deze vorm zit er veel tijd tussen de aanvallen, soms wel meer dan 10 jaar. Ook is het mogelijk dat u maar één aanval krijgt. Van iedereen met MS heeft ongeveer 10% deze milde vorm.

4. Primair Progressieve MS (PPMS): dit is één van de minst voorkomende MS-vormen. Het komt voor bij zo’n 5% van de mensen met MS. Bij PPMS treedt er direct vanaf het begin achteruitgang op. Opmerkelijk is ook dat deze vorm geen aanvallen kent.

Gevolgen multiple sclerose en mobiliteit

Het verloop van MS is grillig en onvoorspelbaar. Daarbij komt dat het verloop van MS verschilt van persoon tot persoon. Soms blijven klachten een bepaalde periode uit of zijn minder en dan kan het een periode weer slechter gaan.

Vervolgens kunnen de gevolgen van MS ook zeer divers zijn. En hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan het in het dagelijkse leven onder andere leiden tot minder goed bewegen, problemen ervaren met werken, uzelf verzorgen en vrijetijdsbesteding. Ook kan het op termijn tot invaliditeit leiden. Zoals eerder aangegeven kan bij multiple sclerose een scootmobiel of rolstoel uitkomst bieden, zodat u zich weer vrij(er) kunt bewegen, zowel in huis als ook buiten.

Multiple sclerose en scootmobiel

Heeft u MS dan kan het nodig zijn dat u na verloop van tijd hulpmiddelen nodig heeft. Want, de diverse spierfuncties verminderen. Zo kan onder meer een wandelstok, rollator, rolstoel of een scootmobiel u helpen om mobiel en onafhankelijk te blijven. Want, dankzij bijvoorbeeld een scootmobiel heeft u met multiple sclerose immers de mogelijkheid om eropuit te gaan. Van boodschappen doen en even een frisse neus halen tot vrienden en/of familie bezoeken. Bovendien draagt actief blijven en onder de mensen komen bij aan uw algehele welbevinden.

Multiple sclerose en scootmobiel vergoeding Wmo

Vermindert MS uw mobiliteit en zelfstandigheid? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor vergoedingen van hulpmiddelen via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), zoals een scootmobiel. Als multiple sclorese patient kunt u een aanvraag voor de vergoeding u via uw gemeente doen. Wilt u graag een veilige en stabiele scootmobiel en géén bruikleen model van de gemeente? U kunt dan een zogenaamd persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Met een pgb mag u zelf bepalen bij welke leverancier en ook welk model scootmobiel uw voorkeur heeft.
Wilt u meer weten over een scootmobiel aanvragen met een pgb? Quingo begeleidt uw aanvraag pgb-vergoeding voor een 5-wiel scootmobiel. Deze service is kosteloos als u een 5-wiel Quingo scootmobiel kiest.

Info en advies scootmobiel kopen

Heeft u een ziekte of aandoening die uw mobiliteit beperkt? Dan kunt u bijvoorbeeld aan de hand van de volgende vragenlijst checken of een scootmobiel geschikt is voor u. Bijvoorbeeld als u reuma heeft, een hartaandoening, COPD, osteoporose, multiple sclerose enzovoort. Natuurlijk kunt u ook vrijblijvend en gratis contact met ons opnemen voor informatie of een afspraak. Dit kan via ons contactformulier of onze klantenservice: 0800 – 2020. Als leverancier van de 5-wiel Quingo helpen wij u graag met gedegen advies op maat.

Dit blog is onderdeel van een serie artikelen over aandoeningen die de mobiliteit kunnen beperken en waar een scootmobiel een passende oplossing is. Eerder verschenen:

– Aandoeningen die leiden tot mobiliteitsbeperkingen en waar een scootmobiel uitkomst biedt

– Minder mobiel door osteoporose? Scootmobiel kan uitkomst bieden

– COPD: wat is het en hoe het uw mobiliteit beïnvloedt

– Reuma: wat is het en de invloed op uw mobiliteit

Quingo steunde in het verleden MS-patiënt Rik Hermsen uit Hoofdorp. Hij reed per scootmobiel door Nederland om geld voor het Nationaal MS Fons in te zamelen.

 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?