Met de juiste stalling voor uw scootmobiel beschermt u het voertuig tegen weersinvloeden, vernieling en diefstal. Maar, hoe en waar mag u uw scootmobiel stallen?
Problemen scootmobiel stallen
Het aantal scootmobielen in Nederland groeit. Onder meer door de vergrijzing en ook mensen wonen langer thuis. Echter een goede, droge en veilige stallingsplek vinden voor de scootmobiel, blijkt niet altijd even makkelijk. Want, vanwege de (brand)veiligheid is het stallen en/of parkeren van een scootmobiel aan allerlei (wettelijke) regels gebonden. Enkele problemen die scootmobilisten ondervinden tijdens hun zoektocht naar een geschikte stalling voor hun voertuig.
Op de stoep
In principe mag u uw scootmobiel op de stoep parkeren of stallen. Bijvoorbeeld voor uw eigen woning of voor de deur bij degene die u bezoekt. Voorwaarde is overigens wel dat er genoeg ruimte is en u mag de doorgang dus niet blokkeren. Andere weggebruikers moeten er dus ongehinderd lang kunnen. Dat betekent dat mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen zonder problemen moeten kunnen passeren.
In centrale hal appartementencomplex
Woont u in een appartementencomplex en wilt u uw scootmobiel stallen in de centrale hal? De beste manier is om met de Vereniging van Eigenaren (VvE) in gesprek te gaan over de mogelijkheden. Want, een scootmobiel in de gemeenschappelijke ruimte neerzetten is een probleem dat veelvuldig voorkomt en waar ook geregeld een rechter aan te pas komt. De reden? Het is niet zonder meer toegestaan.
Heeft u uw appartement namelijk voldoende ruimte of een goed toegankelijke berging? Dan kan de VvE u verbieden de scootmobiel in de centrale hal te plaatsen. Is de centrale hal de enige plek waar u uw scootmobiel kunt stallen? Dan kan de VvE het eigenlijk niet verbieden. Voorwaarde is wel dat uw voertuig de vluchtroute niet belemmert. Verbiedt de VvE het toch? Dan maakt zij een zogenaamd ‘verboden onderscheid’ oftewel zij handelt in strijd met de Wet gelijke behandeling, op grond van handicap of chronische ziekte. Het besluit van de VvE is dan nietig.
Loopgang bij een galerijflat
Bent u de bewoner van een zogenaamde galerijflat met een open ruimte aan de buitenzijde van het gebouw (loopgang)? Dan mag u uw scootmobiel er stallen mits er minimaal 85 centimeter aan vrije ruimte overblijft. Zo kan er bijvoorbeeld bij calamiteiten een brancard of een rolstoel langs.
Rijst vervolgens de vraag: waar ga ik dan mijn scootmobiel stallen?
Oplossingen scootmobiel stallen
Bezit u een scootmobiel? Dan wilt u uw voertuig graag droog en veilig stallen. Want, het voertuig houdt u immers mobiel en bevordert uw zelfstandigheid. Uw scootmobiel onbeschermd wegzetten doet u dan ook liever niet. Niet alleen kan de elektronica in een scootmobiel slecht tegen vochtig weer, maar ook de kans op vernieling en diefstal is groter. Hieronder de verschillende oplossingen om uw scootmobiel te stallen.
In huis
Woont u een woning met een ruime entree? (Beneden)huis met goed toegankelijke ingang achterom? De meest voor de hand liggende oplossing is dan om uw scootmobiel in huis te stallen. Bijvoorbeeld onder de trap, in de trapkast of (bij)keuken. Uiteraard moet er dan genoeg ruimte zijn om te manoeuvreren. Het is eveneens handig dat er een stopcontact zit om de accu op te laden.
In garage of schuur
Heeft u bijvoorbeeld een benedenwoning met een garage of schuur? Dan levert het stallen van de scootmobiel meestal geen problemen op. Uw scootmobiel staat in een schuur of garage droog en veilig. Mogelijk heeft u er zelfs een aansluiting voor elektra. Dat is handig voor het opladen van de accu. Richtlijnen qua omgevingstemperaturen zijn tussen de 15 en 28 graden.
In een speciale scootmobielstalling
Er zijn tegenwoordig diverse soorten scootmobielstallingen of -boxen – inclusief aansluiting voor een acculader – die buiten op de stoep geplaatst kunnen worden. Bezit u een scootmobiel? Dan kunt u overwegen zo’n berging aan te schaffen en te laten plaatsen op de stoep voor uw huis. Voorwaarde is wel dat er genoeg ruimte is en het geen doorgaande route belemmert. Diverse gemeenten staan het plaatsen van dergelijke boxen tegenwoordig toe. Voor het plaatsen ervan heeft u overigens wel een bouwvergunning (omgevingsvergunning) nodig.
Beschikt u woning wel over een tuintje, maar staat er geen berging in? Ook dan zijn de speciale bergingen voor scootmobielen een uitkomst. Voor het plaatsen ervan in de achtertuin is meestal geen vergunning nodig. Wilt u een scootmobielberging in uw zij- of voortuin? Dan gelden er afwijkende regels. Doorgaans is een lichte bouwvergunning gewenst.
Buiten stallen
Kunt u uw scootmobiel niet in huis stallen? En is het ook niet mogelijk om een berging in de tuin of aan huis te realiseren? Zorg dan in elk geval voor een speciale afdekhoes om het elektrische voertuigen tegen weersinvloeden te beschermen. Om diefstal te voorkomen is het ook raadzaam uw scootmobiel goed op slot te zetten. Een optie is een muuranker aan de buitenmuur bevestigen waar u via een degelijk kabelslot uw voertuig aan vastzet. Ook zijn er speciale scootmobielsloten die met een keilbout aan de buitenmuur worden bevestigd. Dergelijke sloten kunnen zelfs worden gecombineerd met een oplaadpunt.
Alternatieven voor stallen scootmobiel
Naast deze genoemde stallingsmogelijkheden, zijn er tegenwoordig ook allerlei alternatieve mogelijkheden gecreëerd om scootmobielen te stallen. Zo wordt er in diverse Nederlandse gemeenten slimmer gebruik gemaakt van de bestaande ruimte. Onder andere door stallingsplekken nabij seniorenwoningen en appartementencomplexen in parkeergarages te realiseren en door het opzetten van buurtstallingen (inclusief elektrapunten). Ook containerruimtes in hoogbouwflats inrichten voor het stallen van scootmobielen is een optie. Zeker nu het volgens het bouwbesluit niet langer verplicht is een inpandige containerruimte te hebben. Uiteraard moeten er dan wel buiten containers worden geplaatst.
Vervolgens zijn er in het land inmiddels ook initiatieven opgezet om scootmobielen efficiënter te gebruiken. Immers, wordt een scootmobiel slechts incidenteel gebruikt? Dan kan een scootmobiel huren een optie zijn. Wordt het voertuig een paar keer per week gebruikt? Een zogenaamde ‘scootmobiel uitleendienst’ kan dan uitkomst bieden. Bijvoorbeeld in de gemeente Hengelo bleek dat 50% van de 800 scootmobieleigenaren het voertuig slechts één of twee keer per week gebruikten. Daarom zette de gemeente Hengelo een uitleendienst op. Inmiddels zijn er diverse gelijksoortige initiatieven in heel het land.
Scootmobiel stallen en WMO
Heeft u een scootmobiel, maar geen plek om uw scootmobiel te stallen? Neem dan contact op met het WMO-loket van uw gemeente. Diverse gemeenten zoeken dan samen met u naar een passende oplossing. Denk aan een stalplek in een openbare stalling. Of door een muuranker (slot) te bevestigen en/of afdekzeil te verstrekken. Ook kan de gemeente met uw woningcorporatie overleggen over een geschikte stallingsplek in of aan uw huis. Uiteraard zijn er wel voorwaarden aan de gemeentelijke hulp verbonden. Bijvoorbeeld uw scootmobiel is door de gemeente verstrekt, u heeft gebruik gemaakt van een persoonsgebonden budget of u heeft de scootmobiel zelf gekocht op medische indicatie. Kortom: zoekt u een stalling voor uw scootmobiel? Informeer bij uw gemeente (WMO) naar de voorwaarden en mogelijkheden.
Heeft u vragen over het kopen en/of stallen van uw scootmobiel? Wij informeren u graag over de diverse mogelijkheden. Stel uw vraag nu meteen hier online of bel ons gratis op 0800 – 2020.
En… waar stalt u uw scootmobiel? Geef uw reactie via Facebook. Wij zijn zeer benieuwd.