Scootmobiel rijden met storm? Liever niet. Het brengt gevaren met zich mee. Moet u echt ergens naartoe? Of wordt u onderweg overvallen door stormachtig weer? Tips hoe u uw veiligheid vergroot als u met stormachtig weer en route bent met uw scootmobiel.
Weersverwachtingen, storm en verkeer
Zijn de weersverwachtingen wisselvallig en onstuimig? Van fikse regenval, winterse buien en hevige windvlagen tot zelfs een heuse storm. Dat kan tot onveilige (verkeers)situaties leiden. Onder andere doordat stormachtig herfst- en winterweer nogal eens gepaard gaat met harde windstoten, forse regen en/of (natte) sneeuw plus gladheid. Dat beïnvloedt het rijgedrag. Zowel van automobilisten, bestuurders scootmobiel, motorrijder als (brom)fietsers. Houd daarom sowieso de weersvooruitzichten in de gaten en let op de KNMI-kleurcodes.
Stormt het buiten hevig en hoeft u de deur niet uit? Dan is het algemene advies om lekker thuis te blijven. Wordt u als berijder van een scootmobiel onderweg verrast door hevige buien en/of windvlagen? Probeer dan een veilig plekje te zoeken om te stoppen tot de piek van zo’n bui voorbij is. Een parkeergarage, koffietentje, tankstation, winkel enzovoort.
Scootmobiel rijden met storm: 11 tips!
Moet u persé de deur uit tijdens stormachtig weer? Bijgaand een aantal tips om uw veiligheid als berijder van een scootmobiel te vergroten.
1. Regel alternatief vervoer
Probeer in eerste instantie uw afspraak te verplaatsen naar een andere datum. Kan dat echt niet? Misschien zijn er andere vervoersmogelijkheden beschikbaar in uw woonomgeving. Bijvoorbeeld een regio- of deeltaxi? ANWB Automaatje? Of misschien kan een familielid, bekende of buur u met de auto brengen en halen?
2. Matig uw snelheid
Moet u toch op pad met uw scootmobiel tijdens stormachtig weer? Pas dan uw rijsnelheid op de scootmobiel aan. U heeft dan namelijk meer controle over uw scootmobiel en bent beter in staat te reageren op onverwachte en gevaarlijke verkeerssituaties. Overigens? Wees wel verdacht op plotselinge windstoten.
3. Houd voldoende afstand
Gaat u scootmobiel rijden met storm? Zorg er vervolgens ook voor dat u tijden het rijden op een veilige afstand van andere weggebruikers blijft. Want, is het wegdek nat en glibberig? Dan gaat stoppen vaak moeizamer en langzamer. Let ook goed op wat andere weggebruikers doen. Kijk en anticipeer.
4. Houd het stuur met beide handen stevig vast
Bestuur uw scootmobiel met beide handen en doe dat niet te krampachtig. Want, houdt u het stuur verkrampt vast? Dan is het lastiger om op bijvoorbeeld onverwachte windstoten te reageren of een fietser die plots erg slingert.
5. Neem de veiligste route
Gaat u eropuit met uw scootmobiel als het stormt? Kies dan een veilige route. Rijd onder andere niet over wegen waar veel bomen langs de kant staan. Stormachtig weer vergroot de kans op vallende takken en bomen die omwaaien. Vermijd daarnaast ook routes langs het water, over dijken en kades. Zo draagt u bij aan uw eigen veiligheid als u met stormachtig weer toch gaat rijden.
6. Doe uw verlichting aan
Als het weer slecht is en het zicht vermindert, is het altijd verstandig om de verlichting van uw scootmobiel aan te doen. Niet alleen bevordert het uw eigen zicht, maar andere weggebruikers zien u dan ook goed.
7. Zorg voor een opgeladen accu
Moet u de deur uit terwijl het buiten stormachtig weer is? Zorg dan dat de accu van uw scootmobiel vol is. U voorkomt zo dat u onderweg met een lege accu strandt. Want, zowel door winterkou als een straffe tegenwind vermindert de actieradius van uw scootmobiel waardoor u minder ver kunt rijden.
8. Waak voor aquaplanning
Storm gaat nogal eens gepaard met hevige regenval. Dat zorgt voor wateroverlast op de weg en ook het risico op aquaplanning neemt toe. Het gevolg daarvan kan zijn dat uw scootmobiel minder grip heeft op de weg. Verder is de kans aanwezig dat u door het vele water eventuele obstakels als een uitstekende putdeksel of kuil in de weg niet bijtijds opmerkt. Kortom: rijd kalm, blijf rustig en wees alert.
9. Draag reflecterende regenkleding
Doe tijdens winterse buien, hevige regenval en/of storm reflecterende regenkleding aan en gebruik zeker geen paraplu. Maak daarnaast ook gebruik van een lichtgevend hoesje voor over uw stoel. Dat draagt bij aan uw zichtbaarheid als scootmobilist in het verkeer.
10. Mobiele telefoon mee
Gaat u de deur uit met uw scootmobiel als het stormt? Vergeet dan niet uw mobiele telefoon mee te nemen. Mocht u onverhoopt in de problemen raken, dan kunt u hulp inschakelen van familie, bekenden of desnoods de politie. Zorg ook dat u het nummer van uw pechhulporganisatie bij u heeft. Mocht uw scootmobiel mankementen vertonen dan bent u zo van hulp verzekerd. En… vergeet niet om anderen ervan op de hoogte te brengen dat u op pad gaat.
11. Stal u scootmobiel binnen
Stormt het buiten? Parkeer uw scootmobiel dan het liefst binnen. In huis, schuur of een speciale stalling voor scootmobielen. Zo voorkomt u schade aan uw voertuig door storm. Denk aan dakpannen of takken die door de lucht ‘vliegen’ of een boom die plots omwaait.
En… wat doet u als het stormt? Gaat u de deur uit of blijf u lekker thuis, zoals wordt geadviseerd. Uw reactie lezen wij graag op Facebook.