Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Tips veilig achteruitijden op een scootmobiel

Als u scootmobiel rijdt, moet u soms op de weg keren of achterwaarts rijden. Bijvoorbeeld als een weg geblokkeerd is, bij gebrek aan draairuimte in een lift of als u uit uw schuur moet manoeuvreren. Zo pakt u veilig achteruitrijden op een scootmobiel als scootmobielbestuurder aan.

Tip 1: Kijk of de weg achter u vrij is

Wilt u achteruitrijden op een scootmobiel? Check dan eerst of de weg vrij is. Kijk daarbij over uw schouders om te zien of fietsers, voetgangers en dergelijke u van achteren naderen of u willen passeren. Ga ook na of er eventuele obstakels zijn waar u omheen moet manoeuvreren. Denk aan een kuil in de straat of bijvoorbeeld een verhoging.

Tip 2: Rijd langzaam achterwaarts

Net als bijvoorbeeld met een auto is het verstandig ook met uw scootmobiel langzaam achteruit te rijden. Het fijne daarvan is dat u goed in de gaten kunt houden wat er zoal om u heen gebeurt. Mocht er opeens verkeer aankomen dan kunt u tijdig daarop reageren als u langzaam rijdt.

Tip 3: Blijf uw spiegels controleren

Vervolgens is het belangrijk om ook tijdens het achteruitrijden op uw scootmobiel in uw spiegels te blijven kijken. Zo kunt u zien wat er achter u gebeurt. Er kan immers onverhoopt toch verkeer aankomen. Bijvoorbeeld een auto of fietser die u van achteren nadert, een voetganger die plots oversteekt of een kind rent opeens de weg op. Het is dan zaak daarop te anticiperen als scootmobilist. Door te stoppen of vaart te minderen.

Tip 4: Achteruitrijden op een scootmobiel, houd uw stuur recht

Rijdt u achteruit met een scootmobiel? Dan is het zaak uw stuur recht te houden. Zo voorkomt u rare zwenkingen naar links of rechts waar eventuele andere weggebruikers niet op verdacht zijn.

Tip 5: Vermijd een stoep of helling

Vervolgens doet u er goed aan niet achteruit van een stoep of helling af te rijden met uw scootmobiel. Dat werkt ongelukken in de hand. Zo kunt u bijvoorbeeld achterovervallen of kantelen met uw elektrische voertuig.

Tip 6: Scootmobielcursus

Achteruitrijden met uw scootmobiel is een zogenaamde bijzondere verrichting. En… misschien vindt u dat best lastig of zelfs moeilijk. Is dat het geval? Overweeg dan een scootmobielcursus te volgen. Tijdens zo’n training oefent u recht achteruitrijden op een scootmobirel, maar ook een bocht naar rechts of links achterwaarts uitvoeren. Bijkomend voordeel van zo’n cursus is dat u zelfverzekerder rijdt. Dat komt uw zelfredzaamheid in het verkeer evenals uw veiligheid ten goede.

Tip 7: Monteeer een achteruitrijcamera

Zo’n achteruitrijcamera is een handig hulpmiddel om zonder problemen achterwaarts te rijden. En tegenwoordig zijn die achteruitrijcamera’s er ook voor scootmobielen. Zeker bij bijvoorbeeld nekklachten of als u last van uw schouders heeft, is het een fijn hulpje. Het scherm wordt op uw stuur gemonteerd en daardoor hoeft u niet uw hoofd te draaien als u achteruitrijdt. Dat maakt het achterwaarts rijden dus een stuk aangenamer. Bovendien kunt u op het scherm ook zien wat er direct naast u, zowel links als rechts, gebeurt.

Achteruitrijden op een scootmobiel, lukt dat u zonder problemen? Geef uw reactie via Facebook.

Vragen over scootmobiel rijden?

Heeft u ook een vraag over scootmobiel rijden? Het gebruik ervan? Verkeersregels? Onderhoud? Schroom niet uw vraag  te stellen. Eerdere vragen die klanten ons stelden zijn:

Mag ik mobiel bellen tijdens het rijden op mijn scootmobiel?
Hoeveel weegt het zwaarste onderdeel van de demontabele Quingo Air?
Wat houdt een scootmobiel demonstratie aan huis in?
Mag ik mijn scootmobiel overal parkeren?
Wat bepaalt de actieradius van een scootmobiel?

Wenst u informatie over onze 5-wiel Quingo scootmobielen? Neem ook dan gerust contact met ons op voor een brochure of vrijblijvende proefrit in uw eigen omgeving. Bel 0800 – 2020 of vul ons online contactformulier in.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?