Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
openbaar vervoer en scootmobiel

Bent u minder mobiel en afhankelijk van een scootmobiel voor uw vervoer? Rijst de vraag: mag uw elektrische voertuig wel of niet mee in de bus, tram, metro en/of trein? De diverse mogelijkheden van het openbaar vervoer en scootmobiel gebruik op een rij.

Openbaar vervoer en scootmobiel meenemen: de opties

Reizen als u slecht ter been bent en uw elektrische voertuig vervoeren, is niet altijd even makkelijk en vanzelfsprekend. Er zijn namelijk bepaalde regels voor reizen met hulpmiddelen als uw scootmobiel in het openbaar veervoer. Een overzicht met wat wel én niet is toegestaan.

Met de bus

Reist u met een scootmobiel? Dan kunt u jammer genoeg geen gebruikmaken van de bus. Dit vanwege het gewicht en de grootte van een scootmobiel. Wel bieden verschillende busmaatschappijen de optie om een kleine opvouwbare scootmobiel mee te nemen. Onder andere QBuzz (Groningen en Drenthe) en U-OV (regio Utrecht). Ook andere hulpmiddelen als rollators, krukken en wandelstokken kunnen mee in de bus. In veel gevallen mag ook een elektrische rolstoel mee. Er zijn overigens wel bepaalde voorwaarden verbonden aan het meenemen van een hulpmiddel in de bus. Het mag namelijk niet groter zijn dan 120x70x109 cm en niet meer dan 250 kilo wegen. Dit is inclusief het gewicht van de gebruiker.

Met de tram

Wenst u uw scootmobiel mee te nemen in de tram? Of dat daadwerkelijk mogelijk is, verschilt per tramvervoerder. Bovendien zijn niet alle tramhaltes evengoed toegankelijk. Hieronder de verschillende aanbieders en mogelijkheden om met uw scootmobiel te reizen.

– GVB (Amsterdam)

De tramhaltes zijn toegankelijk voor scootmobielen en rolstoelen. Echter, u mag in Amsterdam slechts onder bepaalde voorwaarden met uw scootmobiel in de tram. Uw elektrische voertuig kan mee in de tram als er voldoende ruimte is en maximaal de volgende afmetingen heeft, namelijk: 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog. Een scootmobiel die groter is en/of een snelheid vanaf maximaal 12 à 15 km/u haalt, is niet toegestaan. Andere hulpmiddelen als rollator, rolstoel, krukken en dergelijke wel.

openbaar vervoer en scootmobiel tram gvb amsterdam

Voorbeelden van scootmobielen die wel én niet mee mogen in de tram van het GVB Amsterdam. Afbeeldingsbron: gvb.nl/klantenservice/toegankelijk-ov

– RET (Rotterdam)

In Rotterdam is het overgrote deel van de tramhaltes toegankelijk voor zowel rolstoelen als scootmobielen. Verder mag u zowel met uw scootmobiel, (elektrische) rolstoel, rollator en dergelijk gebruikmaken van de tram.

– HTM (Den Haag)

Rolstoelen, rollators, scootmobielen en andere elektrisch aangedreven voertuigen mogen mee in de tram in Den Haag. Voorwaarde is wel dat er plek moet zijn en uw scootmobiel of ander hulpmiddel niet groter is 120x70x109 cm. Daarbij is het belangrijk te informeren naar de toegankelijkheid van de haltes. Bijvoorbeeld de tramhaltes en ingang van de RandstadRail-trams bevinden zich bijna allemaal op gelijke hoogte. Voor veel andere trams in Den Haag is dat niet het geval. Of haltes wel of niet toegankelijk zijn kunt u checken via: haltescan.nl.

– U-OV (Utrecht)

Openbaar vervoer en scootmobiel in regio Utrecht. In Utrecht kunt u met een éénpersoonsscootmobiel in de tram reien. Dat geldt ook voor rolstoelen en rollators. U kunt het beste vooraan naar binnengaan. Vervolgens is bij de deuren voldoende ruimte om uw scootmobiel te parkeren.

Met de metro

Metro’s vindt u in Amsterdam (GVB) en Rotterdam (RET). Deze zijn goed bereikbaar met een scootmobiel, rolstoel en rollator. Bovendien hebben alle metro’s een gelijkvloerse instap. Instappen doet u bij de speciale deuren met een rolstoelsticker. Overigens gelden er wel maximale afmetingen voor de voertuigen die u meeneemt, namelijk: 120×70 cm in Rotterdam en 120x70x109 cm in Amsterdam.

Met de trein

Uw scootmobiel, maar ook rolstoel of aangepaste fiets mag mee in de trein als deze niet te breed of te lang is. Overigens zijn er wel enkele voorwaarden. Uw scootmobiel mag bij de NS mee als:

  • de buitenmaten van uw scootmobiel mogen dan maximaal 150 cm lang, 70 cm breed en 137,5 cm hoog zijn (inclusief bagage);
  • u en uw scootmobiel mogen samen niet meer wegen dan 300 kg;
  • u moet zelf in staat zijn om via een brug de trein in en uit te rijden met uw scootmobiel;
  • ook moet u er rekening mee houden dat u zelf u bagage mee moet nemen;
  • met een zogenaamde OV-begeleiderskaart kan een begeleider gratis met u mee op pad.

Wenst u assistentie bij het in-, over- en uitstappen? Dan kunt u gratis gebruikmaken van NS Reisassistentie. Voorwaarde is wel dat u minimaal 1 uur voor vertrek uw NS Reisassistente boekt. Dat kan online via ns.nl/reisassistentie of telefonisch via de NS Servicecentrale, tel: 030 – 235 78 22.

Verder hebben veel Intercity’s extra brede plaatsen voor een scootmobiel of rolstoel. De ingang herkent u aan het Internationaal Toegankelijkheid Symbool (ITS).

Overige vervoerders

Met het openbaar vervoer en scootmobiel reizen, kan vervolgens ook nog bij een aantal andere vervoerders. Bijvoorbeeld Arriva. De treinen van deze maatschappij vervoert hulpmiddelen tot een met een afmeting van 150 cm lang en 85 cm en ze mogen qua gewicht niet meer dan 250 kg wegen inclusief gebruiker.

Andere vervoersaanbieders als Keolis, Veolia en Connexxion vervoeren vervolgens onder voorwaarden ook scootmobielen. Wel is het zo dat die voorwaarden onderling kunnen afwijken. Informeer daarom even vooraf wat de mogelijkheden zijn als u uw scootmobiel wilt meenemen in het openbaar vervoer.

Alternatieven openbaar vervoer en scootmobiel

Kunt u geen gebruik maken van het openbaar vervoer met uw scootmobiel? Dan zijn er andere opties om op de plaats van bestemming te komen.

Regiotaxi

Zo is de regio- of deeltaxi. Dit is aanvullend openbaar vervoer op afroep in uw gemeente en de omliggende gemeenten. U reist met de regio- of deeltaxi van deur tot deur en helpt u op plaatsen te komen waar het gewone openbaar vervoer niet komt. Wenst u gebruik te maken van zo’n taxi met uw scootmobiel? Informeer dan in uw gemeente naar de mogelijkheden, want de voorwaarden verschillen. Zo kunt u bij de ene regionale vervoerder wel met de scootmobiel mee en bij de andere niet.

Zonnebloemauto

Kunt u geen gebruikmaken van het openbaar vervoer? En wilt u toch graag uw scootmobiel meenemen? Dan kunt u de Zonnebloemauto gebruiken. Dit is een aangepaste auto’s die de Zonnebloem verhuurt voor het vervoer van rolstoelgebruikers en scootmobilisten. De Zonnebloemauto biedt plaats aan de bestuurder, scootmobiel (of rolstoel) en telt vervolgens nog 3 of 4 extra zitplaatsen. Het aantrekkelijke ervan is dat u zo samen met familie en of vrienden op pad kunt. De bestuurder regelt u zelf of u kunt via de Zonnebloem een vrijwillige chauffeur aanvragen. Verspreid door heel Nederland zijn er verhuurlocaties te vinden.

Overigen

Vervolgens rijdt er in circa 90 Nederlandse gemeenten een zogenaamde BoodschappenPlusbus. Onder andere bedoeld om eenzaamheid tegen te gaan onder ouderen tegen te gaan. De ‘plusbus’ kunt u inschakelen om boodschappen te doen, maar ook om een dag eropuit te gaan. In de bus is ruimte voor rollators en in sommige bussen kunnen rolstoelen mee. Er kunnen helaas geen scootmobielen mee. Vrijwilligers besturen de bussen en het is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds.

Een andere alternatief voor openbaar vervoer en uw scootmobiel is: ANWB Automaatje. Deze service is een initiatief van de ANWB en bedoeld voor minder mobiele ouderen. Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit uw buurt u met hun eigen auto naar uw bestemming. Fijn en handig wanneer u bijvoorbeeld naar de kapper wilt, op familiebezoek, winkelen in de buurt of als u een afspraak in het ziekenhuis heeft.

Openbaar vervoer en (opvouwbare) scootmobiel kopen of huren

Wilt u meer weten over het kopen van een 5-wiel Quingo scootmobiel en de maatvoeringen? Omdat u de scootmobiel wilt meenemen in het openbaar vervoer? Of wenst u meer informatie over een opvouwbare scootmobiel kopen of huren die u makkelijk meeneemt in het openbaar vervoer? Neem dan gratis contact met ons op. Bel 0800- 2020 of vraag onze gratis brochure en DVD aan!

Maakt u gebruik van het openbaar vervoer met uw scootmobiel? Of heeft u ervaringen met alternatieve vervoersdiensten? Wat zijn uw bevindingen?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?