Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Mobiliteisbeperking ofwel overzicht aandoeningen waarbij scootmobiel uitkomst biedt

Een (chronische) aandoening kan leiden tot een mobiliteitsbeperking en het bezit van een scootmobiel biedt dan uitkomst. Tegenwoordig is het soms zelfs mogelijk om via uw gemeente (Wmo) een vergoeding te ontvangen voor een scootmobiel. Wij vertellen u wanneer. Maar eerst meer over wat een mobiliteitsbeperking is en welke aandoeningen zoal de mobiliteit van ouderen beperken?

Mobiliteitsbeperking, wat is dat?

Ouder worden in goede gezondheid dat willen we allemaal. Het liefst met zo min mogelijk beperkingen. Toch krijgen heel veel ouderen vroeg of laat met mobiliteitsklachten te maken die het dagelijkse functioneren meer en meer belemmeren.

Zo heeft ruim 45% van de vrouwen boven de 75 jaar een mobiliteitsbeperking en iets meer dan 23% van de 75-plus mannen (RIVM 2019).

Wie een mobiliteitsbeperking ofwel mobiliteitsprobleem ervaart, ondervindt problemen met bewegen. Voorbeelden hiervan zijn moeite hebben met een stuk lopen, het tillen van voorwerpen, dragen van tassen of moeite hebben met opstaan en/of bukken. Ook slechter trap kunnen lopen en problemen ervaren met zich buitenshuis verplaatsen, vallen onder minder mobiel zijn.

Ontstaan verminderde mobiliteit bij ouderen

Mobiliteitsbeperkingen ofwel aandoeningen aan het bewegingsapparaat kunnen bij ouderen optreden met het klimmer der jaren. Dit doordat de spierkracht afneemt en de spiersamenstelling verandert. Want, spieren die minder worden belast gaan achteruit. Ook de hart- en longfunctie vermindert bij velen met het stijgen van de leeftijd wat tevens een negatief effect op de conditie en dus het uithoudingsvermogen heeft. Daarbij kan ook de motoriek verslechteren en/of de stabiliteit minder worden vanwege afname spierkracht, maar ook door slechter zien of evenwichtsproblemen ervaren vanwege bijvoorbeeld veelvuldig medicijngebruik.

Daarnaast kan de mobiliteit minder worden vanwege (chronische) aandoeningen en klachten aan het bewegingsapparaat.

Aandoeningen die zorgen voor verminderde mobiliteit 

De meeste mobiliteitsbeperkingen bij ouderen komen door klachten en aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals: ernstige rugklachten, gewrichtsslijtage (artrose), osteoporose en gewrichtsontsteking (reuma).

Daarnaast zijn astma/COPD, beroertes, hartproblemen veel voorkomende aandoeningen die mobiliteitsbeperkingen tot gevolg kunnen hebben.

Behalve (chronische) aandoeningen en gewrichtsklachten kunnen ook valongevallen een belangrijke oorzaak zijn voor het ontstaan van mobiliteitsbeperkingen bij ouderen. Uit onderzoeken blijkt dat ouderen die zijn gevallen vaker mobiliteitsbeperkingen hebben dan ouderen die niet zijn gevallen.

Enkele andere ziekten waarbij een scootmobiel uitkomst kan bieden zijn een dwarslaesie, verlamming links of rechts, epilepsie, MS en evenwichtsstoornissen.

Belang mobiliteit voor ouderen

Al een flink aantal jaren streeft de overheid ernaar ouderen langer thuis te laten wonen. Echter een belangrijke voorwaarde om thuis te blijven wonen is mobiel zijn. Immers, het zorgt ervoor dat ouderen zelfredzaam zijn en hun leven naar eigen inzicht vormgeven. Van zelf het huishouden en de boodschappen doen, in contact kunnen blijven met familie en vrienden tot zelfstandig eropuit gaan. Want, zelfstandig en actief blijven doet ouderen goed.  Het bevordert hun welbevinden; fysiek, mentaal en sociaal. Neemt de mobiliteit af en stijgt de afhankelijk van anderen? Dan is het moeilijker zelf de regie over het leven te houden, sociaal actief te zijn en/of te blijven en neemt het risico op vereenzaming dan wel eenzaamheid toe.

Mobiliteitsbeperking en gebruik scootmobiel

Kampt u als oudere met mobiliteitsproblemen? Dan kunt u voor allerlei dagelijkse bezigheden ondersteuning krijgen en hulpmiddelen aanvragen of aanvragen via uw gemeente of zorgverzekeraar. Denk aan onder andere (thuis)zorg en/of mobiliteitshulpmiddelen, zoals een rollator, stok, rolstoel of scootmobiel bieden dan uitkomst. Het aantrekkelijke is dat zo een mobiliteitsbeperking niet langer een obstakel vormt om thuis te blijven.

Zo biedt een scootmobiel bezitten veel voordelen voor wie minder mobiel is. Met zo’n elektrisch voertuig kunt u namelijk beter blijven functioneren en het verkleint eveneens de kans op eenzaamheid. Immers, heeft u een scootmobiel? Dan kunt u zelf nog uw boodschappen doen, bij familie of vrienden op bezoek, naar de kerk, deelnemen aan activiteit in een buurtcentrum of gewoon even een frisse neus halen.

Verminderde mobiliteit en scootmobiel van wmo

Heeft u een mobiliteitsbeperking? En lijkt het bezit van een scootmobiel u een aantrekkelijke oplossing? Dan is het tegenwoordig mogelijk om onder voorwaarden een scootmobiel van uw gemeente vergoed te krijgen via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Wilt u helemaal zelf uw scootmobiel kiezen en geen bruikleen scootmobiel van de gemeente? Dan is het mogelijk om en zogenaamd persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Daarmee kunt u onder voorwaarden zelf de leverancier en het scootmobielmodel kiezen.

Heeft u interesse in een scootmobiel aanvragen via pgb? Quingo begeleidt uw aanvraag pgb-vergoeding voor 5-wiel scootmobiel. Deze service is kosteloos als u kiest voor een 5-wiel Quingo scootmobiel.

Heeft u een aandoening die uw mobiliteit vermindert? En wenst u meer informatie over uw persoonlijke mogelijkheden om een scootmobiel aan te schaffen met óf zonder een Wmo-pgb? Neem dan gratis contact op met onze klantenservice of bel: 0800- 2020. Ook kunt u een afspraak maken voor een vrijblijvende scootmobiel demonstratie aan huis.

 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?