Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Tips scootmobiel kopen? Zaken waar u rekening mee moet houden bij aanschaf elektrisch voertuig

Een scootmobiel kopen, is een praktische oplossing als u minder mobiel wordt. Maar, waar moet u op letten bij de aanschaf ervan? De belangrijkste tips scootmobiel kopen hebben wij voor u op een rij gezet.

Waarom een scootmobiel kopen?

Een scootmobiel is een compact en comfortabel elektrisch vervoermiddel. Ideaal als u bijvoorbeeld ouder wordt en moeilijker gaat lopen, snel moe bent na fysieke inspanning en/of chronisch ziek bent. Want, het bezit van een scootmobiel helpt u zelfstandig én onafhankelijk te blijven.

Zo kunt u onder andere zonder grote lichamelijke inspanningen uw boodschappen doen en eveneens makkelijker uw sociale contacten onderhouden wat helpt tegen eenzaamheid. Maar, ook even een ommetje maken wanneer u wilt, zelfstandig naar de soos gaan, de kerk, het park, de markt et cetera kan als u een scootmobiel heeft.

Kortom, een scootmobiel kopen biedt u heel veel voordelen. Rijst de vraag: waar moet u nu zoal op letten als u een elektrische scootmobiel wilt aanschaffen.

Tips scootmobiel kopen

Wilt u een scootmobiel aanschaffen? Ga dan niet overhaast te werk. Neem de tijd. Lees over en laat u eveneens goed voorlichten over de verschillende soorten scootmobielen die er tegenwoordig zijn. Vergeet zeker ook niet uw persoonlijke wensen en voorkeuren op een rij te zetten. Bijgaand geven wij u een aantal praktische tips voor als een scootmobiel gaat kopen.

Tip 1: Waar gaat u de scootmobiel gebruiken?

Wilt u het elektrische voertuig vooral in huis gebruiken? Zowel de wendbaarheid als de omvang ofwel afmetingen van uw voertuig zijn dan relevant. Zo is een kleine en compacte scootmobiel makkelijker om mee door (smalle) gangen en/of deurposten te manoeuvreren. Gaat u hoofdzakelijk buiten met uw scootmobiel rijden? Van boodschappen doen in de buurtsuper en op de markt? En wilt u nu en dan ook graag eropuit trekken? Dan kan het fijn zijn om een wat robuustere en meer stabiele scootmobiel te kiezen.

Tip 2: Wat is uw lichaamsgewicht?

Gaat u een scootmobiel kopen? Let dan ook op de maximale belastbaarheid, want daar zit verschil in. Zo kunnen een flink aantal grotere en zwaardere modellen tot wel 220 kilo dragen terwijl de kleine en lichtere uitvoeringen maximaal tot 100 kilo belast kunnen worden. Houd daarom dus rekening met uw lichaamsgewicht en wat u met uw scootmobiel wilt vervoeren.

Tip 3: Scootmobiel kopen? Hoeveel wielen wenst u?

Er zijn scootmobielen verkrijgbaar met 3, 4 en 5 wielen. Driewielers zijn compact, hebben een kleine draaicirkel en zijn erg wendbaar. Ook kunt u meestal uw voeten naast het stuur kwijt waardoor u aangenamer zit. Anderzijds blijkt uit een vrij recent studie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat er veel ongelukken met 3-wielers gebeuren. Onder andere vanwege de instabiliteit van het elektrische vervoermiddel.

Scootmobielen met 4 wielen zijn meestal wat groter en minder wendbaar, omdat ze voor en achter twee wielen hebben. Anderzijds zijn de 4-wiel uitvoeringen stabieler dan de driewielers.

De 5-wiel Quingo scootmobielen staan bekend om hun stabiliteit, veiligheid en comfort. Volgens onderzoek door het Britse onderzoeksbureau Frazer-Nash kantelen deze modellen niet. Zelfs niet als u schuin een stoepje neemt of een scherpe bocht. De 5-wiel exemplaren bezitten aan de voorzijde namelijk een groot centraal stuurwiel en aan de zijkant twee meedraaiende kleinere wielen die een stabiele wegligging bevorderen. Vandaar.

Tip 4: Welke afstanden wilt u met uw scootmobiel rijden?

Wanneer u een scootmobiel koopt en ermee gaat rijden, wilt u natuurlijk niet om de haverklap de accu moeten opladen. Welke afstand u met een scootmobiel kunt afleggen zonder tussentijds te laden, wordt bepaald door de actieradius. Hierbij geldt: des te meer watt per uur des te hoger de actieradius van een elektrische scootmobiel.

Wilt u uw scootmobiel hoofdzakelijk voor korte afstanden gebruiken? Als boodschapjes doen, de hond uitlaten en bij vrienden om de hoek op bezoek? Dan bieden compactere modellen voor de kortere en middellange afstanden uitkomst.

Heeft u plannen om geregeld lange ritten te maken? Wilt u meerijden met fietsers tijdens een toertocht? De robuustere en doorgaans luxere uitvoeringen met een zwaardere accu en motor zijn dan een betere keuze.

Trouwens ook tegenwind, vorst, bandenspanning, rijgedrag en heuvelachtig gebied hebben een negatief effect op de actieradius van een scootmobiel. Wij adviseren u graag over de verschillende opties als u een scootmobiel wilt kopen.   

Tip 5: Met welke snelheid wilt u eropuit?

Ook de snelheid van de diverse modellen scootmobielen varieert. Er zijn uitvoeringen die tussen de pakweg 6 en 12 km/uur rijden, maar ook modellen die ruim 20 km/uur kunnen halen. Dus, gaat u een scootmobiel kopen? Dan kan ook de snelheid van belang zijn.

Gaat u uw scootmobiel vooral gebruiken voor korte ritjes in uw nabije woonomgeving? Dan volstaat doorgaans een lage snelheid. Heeft u een voorkeur voor het maken van lange tochten? Een snellere, luxere en robuustere scootmobiel biedt dan meer mogelijkheden. Overigens alle scootmobielmodellen zijn (tijdelijk) te begrenzen op een lagere snelheid.

Tip 6: Hoeveel comfort wenst u?

Gaat u een scootmobiel kopen? Bedenk dan ook welke eisen u wilt stellen aan het zit- en rijcomfort. Want, de ene uitvoering is wat stugger dan de andere. Zeker wanneer u graag langere tochten wilt maken of als u pijnlijke gewrichten heeft, kan het aangenamer zijn met het elektrische voertuig met een hoog comfort. Denk aan een ergonomisch verantwoorde stoel en goede vering, want die dragen bij aan comfortabel en met plezier scootmobiel rijden. Daarnaast bevorderen ook een verstelbare stoel en stuur uw zit- en rijcomfort evenals een display die goed leesbaar is. Wij adviseren u daarom sowieso een proefrit te maken, zodat u ervaart wat bij u persoonlijk past. 

Tip 7: Wilt u uw scootmobiel mee op reis nemen?

Gaat u graag en/of veel op reis? Met bijvoorbeeld de auto, trein of vliegtuig en wenst u uw scootmobiel dan mee te nemen? Een opvouwbare of demontabele scootmobiel kopen kan dan het overwegen waard zijn. Want, het is een perfecte reisgenoot voor onder andere reislustige scootmobielrijder. Immers, zo’n scootmobieluitvoering is lichter en compacter waardoor u die makkelijker meeneemt als u op reis gaat. Bijvoorbeeld Quingo heeft de 5-wiel Quingo Flyte. Een opvouwbare scootmobiel die past in een kleine kofferbak. Heeft u geen plannen om uw scootmobiel regelmatig mee te nemen op reis? Dan is een reguliere scootmobiel een betere optie.

Tip 8: Wenst u extra accessoires?

Maakt u gebruik van een rollator of stok als u loopt? Dan kan het fijn zijn om bijvoorbeeld een stok- of rollatorhouder op uw scootmobiel te monteren. Wenst u spullen mee te nemen als u pad gaat? Dan zijn er speciale manden en tassen verkrijgbaar die perfect passen op een scootmobiel en uw rijvaardigheid niet beïnvloeden.

Andere praktische accessoires voor wie scootmobiel rijdt zijn onder andere een regenponcho, schootkleed of andere speciale kleding die u warm en droog houden tijdens een rit. Of wat te denken van verwarmde stuurgrepen? Bij sommige modellen scootmobiel behoort dat eveneens tot de mogelijkheden.

Tip 9: Heb ook oog voor uw veiligheid

Hoewel u als bestuurder van een scootmobiel geen rijbewijs nodig heeft, is het goed een scootmobielcursus te volgen. Het draagt namelijk bij aan uw rijvaardigheid en een veilige deelname aan het verkeer. Want, u leert niet alleen hoe u adequaat een scootmobiel bestuurt, maar ook welke verkeersregels er gelden voor scootmobielrijders. Veilig Verkeer Nederland organiseert in heel het land diverse scootmobieltrainingen.

Daarnaast is het belangrijk dat u goed zichtbaar bent tijdens een rit met uw elektrische voertuig. Onder andere door verlichting te gebruiken, een reflecterende hoes over de leuning te doen en/of kleding met reflectoren.

Verder kunnen spiegels of een achteruitrijcamera bijdragen aan uw veiligheid. Andere aspecten die van invloed zijn op uw rijdvaardigheid zijn onder andere een goed gezichtsvermogen en goed gehoor. Gebruikt u medicijnen? Lees de bijsluiter of informeer bij uw apotheker of de medicatie uw rijvaardigheid beïnvloedt.

Tip 10: Nog extra wensen?

Mogelijk heeft u nog andere wensen of behoeften als u een scootmobiel koopt. Omdat u reuma heeft, rugklachten of een chronische aandoening. Bespreek die als u een scootmobiel gaat kopen. Het is in veel gevallen mogelijk de elektrische voertuigen  aan te passen aan uw lichamelijke ongemakken en pijnklachten. Wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.

Tip 11: Kosten scootmobiel kopen, uw budget en de WMO

De prijs die u voor een scootmobiel betaalt, hangt af van hoe u het elektrische vervoermiddel koopt.

Zo kunt u de scootmobiel uit eigen middelen betalen óf het voertuig aanschaffen met een zogenaamd persoonsgebonden budget (pgb) via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Doel van deze wet is dat  iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Financiert u de scootmobiel zelf? De aankoopkosten van een nieuw voertuig variëren van pakweg zo’n €1500 tot wel bijna €8000. De kosten zijn afhankelijk van het model, aantal wielen, accessoires, actieradius enzovoort. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen een tweedehands scootmobiel te kopen. Wat de exacte prijs daarvan is, verschilt. Zo spelen onder andere de leeftijd, het model evenals actieradius en dergelijke een rol. Grosso modo liggen de prijzen van gebruikte scootmobielen tussen de €500 en €3500.

Wilt u een scootmobiel met een pgb via de WMO (maatwerkvoorziening) aanschaffen? Dan betaalt u daar sinds in 2020 een eigen bijdrage voor van maximaal €19 per maand. Uw inkomen en uw spaartegoeden zijn tegenwoordig namelijk niet langer van belang voor de eigen bijdrage zoals tot eind 2018 het geval was. Uiteraard gelden er bepaalde regels voor de aanschaf van een scootmobiel via de WMO.  Quingo begeleidt u gratis bij uw pgb-aanvraag als u kiest voor een Quingo scootmobiel via de WMO. Het is ook mogelijk om een pgb aan te vragen als u al een bruikleen scootmobiel via uw gemeente heeft. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via: 0800 – 2020.

Via Quingo een scootmobiel kopen  

Overweegt u een scootmobiel te kopen? Quingo adviseert u graag uitgebreid over de aanschaf van een scootmobiel die bij u persoonlijke situatie past. Immers, een scootmobiel is een grote aanschaf waar u lange tijd plezier van wilt hebben. Vraag voor meer informatie onze gratis Quingo brochure met DVD aan of bel onze klantenservice, tel: 0800 – 2020.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?